Daire İçi Doğalgaz Tesisatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey?

Daire İçi Doğalgaz Tesisatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey?

Günümüzde daire içi doğalgaz tesisatı, çeşitli ısınma sistemleri arasında en çok tavsiye edilen sistemlerden biridir. Bu nedenle de daire içine uygulanan doğalgaz tesisatı hakkında gün geçtikçe daha fazla araştırma yapılıyor.

Özet

Doğalgaz Tesisatının Önemli Detayları

  • Kullanılan alet ve edavatın işi iyi bilen birinin kontorlünde kurulum yapılması sorun çıkmaması açısından öenmli bir noktadır.
  • Daireniz için uygun cihazın belirlenmesi hem performans hem de tasarruf açısından büyük bir öneme sahiptir.
  • Yüksek performans ve tasarrufun yanında doğa dostu cihazlar kullanmak da önemlidir.

Daire içi doğalgaz tesisatı konusunun bu kadar ilgi görmesinin birçok nedeni var. Bunlardan en önemlisi doğalgaz tesisatının çevre dostu olmasıdır. Çevre dostu olmakla birlikte kullanışlı ve çok amaçlı bir sisteme hizmet etmektedir. Bu yüzden müşteriler tarafından çok fazla tercih edilmektedir.

Doğalgaz Tesisatı

Her yaşam alanın ihtiyacı olan iki şey vardır.

Birincisi; sıcak su,

İkincisi; ısınma ihtiyacıdır.

Doğalgaz tesisatını dört mevsim kullanırız, fakat en yoğun kullandığımız zamanın kış mevsimi olduğunu söyleyebiliriz. Kış aylarında 7/24 su ve ısınma ihtiyacını evimizdeki doğalgaz tesisatı üzerinden yaparız. 

Evinizde ve diğer yaşam alanlarınızda kullandığınız doğalgaz, hafif bir gazdır. Bahsedilen bu kokusuz, renksiz ve hafif gaz, temel ısınma ihtiyacınızı ve sıcak su ihtiyacınızı karşılar. Doğalgaz tesisatı sayesinde yaşam alanlarınızda güvenli ve kontrollü bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Peki, doğalgaz tesisatının yapımı nasıl gerçekleştirilir? Dairenize doğalgaz tesisatı yaptırmak için öncelikle evinize ya da diğer yaşam alanlarınıza deneyimli bir tesisat ekibi çağırmanız gerekir. Tesisat ekibinin çıkardığı plana göre doğalgaz tesisatını gerçekleştirebilirsiniz.

Daire içi Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?

Daire içi doğalgaz tesisatı yaptırmak istiyorsanız ilk işiniz yetkili bir firma ile iletişime geçmek olmalıdır. Kombi servisini aradıktan sonra servis ekipleri evinize gelip bir plan çıkaracaktır. Sonrasında servis ekibi, evinizin teknik olarak doğalgaz tesisatına uygun olup olmadığını kontrol edecektir. 

Eviniz doğalgaz tesisatına uygunsa ekipler evinizin tesisat projesini çıkaracaklardır. Ekiplerin çıkardığı daire içi tesisat projesi sayesinde bir yandan eviniz sıcakken bir yandan da ekonomik bir fatura ile karşılaşacaksınız. Doğalgaz tesisatı hakkında merak ettiğiniz her şeye detaylı bir şekilde cevap bulabileceksiniz. 

Daire İçi Doğalgaz Tesisatı

Doğalgaz servis hizmetleri aynı zamanda daire içi tesisat hizmeti de sunmaktadır. Daire içi doğalgaz tesisatının dikkatli ve özenli bir şekilde projelendirilmesi gerekir. Bu yüzden servis ekiplerinin bu konudaki deneyimi önemlidir. 

Deneyimli servis ekipleri evinize gelerek keşif yaparlar. Keşif sırasında;

  • Doğalgaz tesisatının nasıl yapılacağı
  • Kombi montajının nereye yapılması gerektiği
  • Doğalgazın hangi güzergahtan geçeceği
  • Evin ideal sıcaklığa ulaşabilmesi için kaç petek konulacağı hesaplanır

Daire içi doğalgaz tesisatı yapımının kesin ve net bir amacı vardır. Tesisatın yapımında ekiplerin amacı, ana vanadan binaya gelen doğalgaz bağlantısını daire içine iletmektir. Böylece evinizde rahatlıkla sıcak su, ocak ve ısınma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Tesisattan sorumlu ekipler, daire içi doğalgaz tesisatı ile ilgilenmeden önce, evin bu şartlara uygun olup olmadığına bakar. Daireniz için keşif planı çıkarır ve ardından tesisatı başlatır. 

Doğalgaz Döşeme

Daire içi doğalgaz tesisatı yapımının, çok aşamalı olduğunu söyleyebiliriz. Doğalgaz kurulumunun birçok aşaması vardır. Doğalgaz kurulumunun ilk aşaması; vanalar ve borular için geçiş alanları belirlemektir. Bu nedenle söz konusu geçişleri sağlamak için duvarların delinmesi gerekebilir. Dolayısı ile ilk aşama doğalgaz döşenmesi için oldukça önemlidir. 

Tesisatın nasıl yapıldığını kavradıktan sonra bu tesisatın, insan sağlığı açısından önemini fark etmişsinizdir. Doğalgazın daire içine ve diğer yaşam alanlarımıza girmesi dikkat gerektiren bir noktadır. Bu nedenle herhangi bir zarara uğramamanız için doğalgaz tesisatı döşeme işleminin büyük bir itinayla yapılması gerekir. 
Doğalgaz tesisatının nasıl döşendiği döşeme ile yakından ilgileniyorsanız, doğalgaz boruları döşenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğine bir göz atmanız gerekebilir.

Doğalgaz Döşeme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tesisatın döşenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktalar vardır. Bunlardan ilki; doğalgaz borularının erişilebilirliğidir. Bu nedenle doğalgaz borularının ısıyı evinize iletebilmesi için kolay ulaşılabilecek şekilde döşenmesi gerekir. Sıva altına döşenen doğalgaz boruları, ısıyı yaşam alanlarınıza iletemez ve böylece tesisattan verim alamazsınız. 

Doğalgaz tesisatları hakkında en can alıcı noktalarından biri döşeme yaparken sızdırmaz malzeme kullanmaktır. Doğalgaz kokusuz ve renksiz bir gazdır. Bu yüzden sızıntı halinde sağlığınız ve yaşamınız tehlikeye girecektir. Bu yüzden doğalgaz boruları döşenirken boruların bağlantı noktalarına plastik sızdırmaz malzemeler kullanılmalıdır. 

Gaz borularının mekanik darbelere ve yangına karşı korumalı olmalıdır. Bu yüzden gaz taşıyıcı boruların çelik olmasına, tesisatta kullanılan malzemelerin de yanmaz olmasına dikkat edilmelidir. 

Ayrıca ana gaz borusu ve ana kapama vanası darbe ve yangına karşı hasar görmeyecek noktalara monte edilmelidir. Bu nedenle yangın ihtimaline karşı borular, elektrik tesisat sistemine en az 15 cm mesafede olmalıdır.

Bazı Tehlikelere Karşı Doğalgaz Borularının Korunması

Doğalgaz tesisatı gerçekleştirilmeden önce belirli hesaplamalar yapılır. Doğal afetler, yangın, deprem gibi durumların yol açacağı hasarlar bu hesaplamaların içine katılır. Binada gerçekleşebilecek her türlü tehlike göz önünde bulundurularak doğalgaz döşemesi gerçekleştirilmelidir. 

Öncelikle doğalgaz boruları, darbeye ve yangına karşı dayanıklı olmalıdır.  Bu yüzden çelik borular tercih edilmelidir. Ayrıca tesisat ana vanası ve ana gaz borusu, en az hasar görebilecek noktaya montajlanmalıdır.  
Ek olarak doğalgaz borularının en sık karşılaştığı olay korozyondur. Borular, korozyona karşı korunmalıdır.

Daire içi doğalgaz tesisatı hakkında önemli sorulardan biri de; doğalgaz boruları korozyona karşı nasıl korunur? Doğalgaz boruları sürekli nemli olan ortamlara döşenmemelidir. Hatta nem ile temas olmayacak şekilde döşenmelidir. Çünkü boruların korozyona uğramasının en temel sebebi nemdir.

Doğalgaz Tesisatının Yapımında Kullanılan Malzemeler

Doğalgaz tesisatlarının nasıl döşendiği konusunu iyi kavrayabilmek için doğalgaz tesisat malzemeleri hakkında bir fikrimizin olması gerekir. Bu anlamda tesisatın ana unsuru tesisat projesi ve tesisat malzemeleridir. Tesisat malzemeleri ne kadar sağlam ve güvenilir olursa doğalgaz tesisatı da o kadar kaliteli ve sorunsuz olur. 

Doğalgaz tesisat işlemlerinden güvenli bir şekilde yararlanmak istiyorsanız deneyimli ve uzman kişilerle çalışmanız gerekir. Bu nedenle uzmanların yaptıkları tesisat, muhakkak doğalgaz tesisat projesine uygun olmalıdır. Tesisat için gereken tüm malzemeler ve parçalar eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. 

Doğalgaz tesisat yapımında kullanılan malzemeleri sayacak olursak;

  • Gaz vanası
  • Flex hortum
  • PPRC boru
  • Bağlantı kelepçeleri
  • Hortum bağlantı rekorları
  • TE bağlantı rekorları
  • KAS-Tak daire içi tesisat hortumları
  • Hortum kanalları ve ek parçalar
  • Basınç regülatörü
  • Kombi ve diğer ısıtma cihazları 

Table of Contents