Elektrik Tasarrufu Yapmak İçin 11 Yöntem

Elektrik Tasarrufu Yapmak İçin 11 Yöntem

Elektrik tasarrufu yapmak düşünüldüğü kadar zor değildir. Ev ve iş yerinizde birkaç detaya dikkat ederek önemli ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu tasarruf, bir yandan cebiniz bir yandan da çevre için son derece faydalıdır. Farkında olmadan ciddi oranda elektriği boşa harcıyor olabilirsiniz. Elektrik tasarrufu, sadece daha az enerji harcayan bir ampul takmaktan ibaret değildir. Tasarruf yapmanızı sağlayacak en az 11 farklı yöntem mevcuttur. Peki, elektrik tasarrufu nedir?

Özet

Enerji Tasarrufu İçin Çeşitli Yöntemler

  • Gereksiz cihaz çalışımından kaçınarak elektrikten yüksek miktarda tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Cihazları kapasitesinin altında durumlarda için çalıştırmak hem cihaz hem de faturanız için iyi bir seçim olmayacaktır.
  • Prizlerde takılan cihazların uzun süre bırakılması tasarruf yönünden iyi bir seçenek olmaz.

Elektrik Tasarrufu Nedir ?

Elektrik tasarrufu, gereksiz enerji kullanımını minimuma indirmek için yapılan girişimlerin tümü için kullanılan bir kavramdır. Ev içerisinde kullanılan elektrikli eşyaların hemen hepsi bu tasarrufun konusu olabilir. Doğru bildiğiniz bazı yanlış bilgiler de tasarruf etmenize engel olabilir. Ama aslında çok basit birkaç eylem ile önemli oranda elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Elektrik tasarrufu için az ya da çok etkili olmasına aldırış etmeden mümkün olan her yolu denemelisiniz.

evde elektrik tasarrufu

Elektrik Tasarrufu Yapmak İçin 11 Yöntem

Yaygın olarak uygulanan bazı elektrik tasarrufu yöntemleri bulunur. Buna ek olarak farkında olmadan fazladan elektrik harcamanıza sebep olan durumlar da mevcuttur. Uygulanabilecek son derece basit metotlar sayesinde yorulmadan ve ekstra bir uğraşa girmeden elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Peki, elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

Gereksiz Işıkları Söndürün

Söz konusu elektrik tasarrufu olduğunda duyacağınız ilk öneri bu olacaktır. Işıklar, ev ve iş yerlerinin en az elektrik tüketen kısımlarıdır. Fakat bu durum, ışıkları gereksiz bir şekilde yanık bırakmanızı gerektirmez. Tasarruf programınızda küçük de olsa bir etki yaratmak istiyorsanız işe gereksiz ışıkları söndürmekle başlamalısınız. Öncelikle eğer evde değilseniz tüm ışıkların sönük olmasına dikkat etmelisiniz.

Evde olduğunuz süreçte de tüm ortamlarda ışığa ihtiyaç duymazsınız. Örneğin, oturma odasındayken mutfağın ya da salonun ışığını açık bırakmanıza gerek yoktur. Odadan birkaç dakikalığına ayrılıyor olsanız bile ışığı söndürmelisiniz. Odaya geldiğinizde ışığı tekrar yakabilirsiniz; çünkü bu oldukça kolay bir işlemdir. İş yerlerinde güçlü ve fazla ampul olması muhtemeldir. Dolayısıyla bu tip yerlerde iki kat daha fazla dikkatli olmanız gerekir.

Enerji Tasarruflu Ampuller Kullanın

Tasarruflu ampuller, az elektrik yakma anlamında en büyük yardımcılarınızdan biridir. Evde elektrik tasarrufu yapmaya başlarken ampulleri değiştirmeyi unutmamalısınız. Bu süreçte evinizde kesinlikle eski tip akkor ampullere yer vermemelisiniz. Tasarruflu ampul olarak da LED özellikli olanları kullanmalısınız. LED’ler, lm/W oranı yani watt başına yaydığı ışık miktarı en fazla olan ampullerdir. Yani bu ürünler, az elektrik tüketerek fazla ışık yayar. Ayrıca son derece uzun bir kullanım ömürleri olduğu için ampul masrafından da kurtulmuş olursunuz.

Beyaz Eşyaların Enerji Sınıfına Dikkat Edin

Enerji sınıfı harfler ile gösterilir. Söz konusu eşyanın ne derecede enerji tükettiği hakkında bilgi veren bu sınıfları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G

En az enerji tüketen A, en çok tüketen ise G sınıfıdır. Beyaz eşyalarınızın enerji sınıfı A’ya ne kadar yakınsa elektrikten o kadar çok tasarruf edersiniz. Gelişen teknolojiler dolayısıyla eski etiketler, enerji sınıflarını karşılama konusunda yetersiz kalmıştır. Dolayısıyla enerji sınıfları, 2021 yılında değişmiştir.

Beyaz eşyalar; A+, A++, A+++ gibi enerji sınıflarına ayrılıyordu. 2021 yılında “+” sembolü kaldırıldı ve bu enerji sınıflarına denk gelen gruplar aşağı kaydırıldı. Kısaca; 2021 yılı öncesinde üretilmiş olan bir beyaz eşya aldığınızda “+” sembolünün çokluğuna, sonrasında üretilmiş ürünlerin ise A harfine olan yakınlığına bakmalısınız.

Enerji sınıfı detayı, özellikle sürekli çalıştırılan cihazlar için önemlidir. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve klima gibi ürünler bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Tasarruflu enerji sınıfında yer alan klimaları Bursay Mühendislik’ten gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

elektrik tasarrufu

Güneş Enerjisi ve Sürdürülebilir Yaşama Ayak Uydurun

Enerji ihtiyaçları için doğal kaynakları kullanmak ve sürdürülebilir bir yaşam prensibi benimsemek, tasarruf konusunda oldukça faydalı eylemlerdir. Sürdürülebilirlik, tüketim ve benzeri tüm eylemleri minimum çevresel etki yaratacak şekilde kontrol altına alma üzerine kurulu bir yaşam tarzıdır. Fişleri prizde bırakmamak, ampulleri değiştirmek, su israfını önlemek, dijitalleşmek ve benzeri sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları, enerji tasarrufu sağlamaya da yardımcı olur.

Elektrik Tarifenizi Kontrol Edin

Elektrik tasarrufu girişiminizin faturanızda önemli bir etki yaratmasını istiyorsanız kullandığınız tarifeyi mutlaka kontrol etmelisiniz. Pek çok dağıtım şirketi, indirimli tarifeler sunar. İndirimli tarife alamıyorsanız mutlaka üç zamanlı elektrik tarifesini seçmelisiniz. Üç zamanlı tarifede günün 24 saati 3 parçaya bölünür ve her bir zaman dilimi farklı bir şekilde ücretlendirilir. Bu tarifede geceleri kullandığınız elektriğin ücreti daha düşüktür. Üç zamanlı tarifeye geçip çok elektrik yakan eşyalarınızı gece çalıştırırsanız önemli ölçüde bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

Cep Telefonlarınızı Şarjda Bırakmayın

Ev, iş yeri, okul, kamusal ya da sosyal alanlarda prizlere baktığınızda en çok görebileceğiniz fişlerden biri şarj aletlerine aittir. Yeni nesil telefonların yüksek enerjiye ihtiyaç duyması ve günlük kullanım süresinin uzun olması şarjın hızlıca bitmesine sebep olur. Bu da telefonu sürekli olarak şarj etme ihtiyacını doğurur. Normal şartlarda bu durumun bir zararı yoktur fakat şarj etme sürecinde yapılan hatalar, gereğinden fazla elektrik harcamanıza sebep olabilir. Cep telefonunuzu şarj ederken elektrik tasarrufu da yapmak için aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Telefonu şarja takmak için pilin %20’nin altına düşmesini bekleyin.
  • Pil doluluk oranı %100 olmadan telefonu şarjdan çıkarmayın.
  • Telefonu şarj hâlindeyken kesinlikle kullanmayın. Bu durumda hem şarj süresi uzar hem de pilin ömrünü kısalır.
  • İşlem bittikten sonra şarj aletini prizden çıkarın.
  • Telefonunuzun pili hızlı doluyorsa gece şarja takmayın.
  • Pil tamamen dolduktan sonra telefonu uzun süre fişte bırakmayın.
elektrik tasarrufu nasıl yapılır

Makinelerinizi Gerekli Olduğu Zamanlarda Çalıştırın

Çamaşır ve bulaşık makinelerinin bir anda hayatımıza girerek kendilerini kabul ettirmelerinin çok önemli bir sebebi var. Bu sebep, her iki makinenin de hem su hem de elektrik tasarrufu sağlayabilmesi olarak gösterilebilir. Ama bu makineler yalnızca doğru bir şekilde kullanıldığında tasarruf sağlar. Kullanım alışkanlığı konusundaki en önemli detaylardan biri ise yanlış zamanlarda makine çalıştırmaktır. Gerek bulaşık gerekse de çamaşır makinesini çalıştırmadan önce söz konusu cihazların tamamen dolmasını beklemeniz gerekir. Az miktarda bulaşık ya da kirli çamaşırlar için uzun bir program çalıştırmak ciddi oranda enerji kaybı yaşatır. Bu nedenle makineyi çalıştırmaya başlamadan önce tamamen doldurmanız gerekir.

Donmuş Gıdaların Oda Sıcaklığında Isınmasını Bekleyin

Gıdaları dondurarak kullanmak oldukça pratiktir. Fakat kullanım sırasında buzların çözülmesi gerekir. Bu gibi durumlarda buzların kendi kendine oda sıcaklığında çözülmesine izin vermelisiniz. Donmuş bir gıdayı çözmek için mikrodalga, fırın, ocak ya da sıcak su için kettle çalıştırmaya gerek yoktur. Söz konusu gıdaları yemek yapmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bekletmeniz yeterlidir.

Buzdolaplarının Konumuna Dikkat Edin

Buzdolabınızın bulunduğu konuma göre elektrik harcadığını biliyor muydunuz? 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz bir şekilde çalışması gereken buzdolapları, içerisindeki gıdaları sürekli soğutarak taze tutmaya çalışır. İç bölge ısındıkça buzdolabı otomatik olarak soğutmaya başlar. Elektrik tasarrufu yapabilmek için buzdolabının ısınmasını önlemeniz gerekir. Bunun için de buzdolabının konumunu iyi ayarlamalısınız. Cihazın gereğinden fazla elektrik kullanmaması için cam kenarı, fırın ve kalorifer peteklerinden uzak bir noktada olması gerekir.

elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız

Oda Sıcaklığını Korumak İçin Kapıları Kapatın

Kombi gibi otomatik sistemler, ortamın sıcaklığına göre bir ısıtma performansı gösterir. Bir odanın kapısı açık olduğunda dışarıdan soğuk hava gelir. Bunun üzerine kombi, ortamı ısıtmak için tekrar çalışır. Isınma sürecinde elektrik tasarrufu sağlamak için yapmanız gereken tek hareket, kapıyı kapatmaktır.

Radyatörlerin Havasını Düzenli Olarak Boşaltın

Kombi radyatörleri yani peteklerin bakımı hem elektrik hem de doğal gaz tasarrufu için oldukça önemlidir. İçinde hava biriken radyatör, etkili bir şekilde çalışamaz ve verimli bir şekilde ortamı ısıtamaz. Bu da daha fazla elektrik harcanması anlamına gelir. Bunu önlemek için düzenli periyotlarla radyatörlerin havasını almanız gerekir.

Hava alma işlemi için “purjör” adı verilen tıpayı açmanız gerekir. Bu tıpa, peteğin sağ ya da sol kenarının en üst bölgesinde bulunur. Kendine özgü bir anahtarı bulunan bu tıpa, düz tornavidayla da açılabilir. Tıpa açıldığında önce hava çıkar ve ardından su gelmeye başlar. Su gelmeye başladığı takdirde radyatördeki hava bitmiş demektir. “Elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız?” diye düşünüyorsanız bu 11 maddeyi uygulamanız yeterlidir.

Table of Contents