Doğalgaz Aboneliği İçin 2022 Gerekli Evraklar Neler?

Doğalgaz Aboneliği İçin 2022 Gerekli Evraklar Neler?

İster kiracı isterse de ev sahibi olsun yeni bir ve taşınacak kişilerin su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini açtırması gerekir. Bu aboneliklerin açımında birtakım belgelerin hazın bulundurulması zorunludur. Diğer tüm abonelik işlemlerinde de olduğu gibi doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar mutlaka tam olarak hazırlanmalı ve başvuru gerçekleştirilmelidir. Peki söz konusu bu evraklar nelerdir? Sorunuzun cevabına yazımızın devamında cevap bulabilirsiniz.

Özet

Doğalgaz Aboneliği Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

  • Gereken evrakları ve sizden istenen belgeleri eksiksiz şekilde elinizde bulundurmanız süreci hızlandıracaktır.
  • Sizlere verilen talimatları eksiksiz bir şekilde uygulayıp yanlış bir şey yapmamaya dikkat edin.
  • Bilmediğiniz konular hakkında gaz açılım aşamasında gerekli bilgileri almayı unutmamalısınız.

Doğalgaz aboneliği açtırılması için diğer aboneliklerde de olduğu gibi belirli miktarda bir para ödenmesi gerekir. Aynı zamanda gaz açımı yapılırken binada doğalgaz tesisatının olup olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle daha öncesinde bir aboneliğin yapılıp yapılmadığı da önemlidir. Bu nedenle de doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar değişiklik gösterebilir.

  • Doğalgaz aboneliği yapmak için hangi evraklar gereklidir?
  • Abonelik işlemleri sırasında nelere dikkat etmek gerekir?
  • Doğalgaz açtırma işleminin aşamaları nelerdir?
  • Taşınma durumunda doğalgaz nasıl açtırılır?
  • Doğalgaz açım ücreti nasıl belirlenir?
  • Doğalgaz kullanımı nasıl iptal edilir?

Abonelik Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüketicilerin yeni bir eve taşınması halinde bazı yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekir. Bu durumda da yapılması gereken işlemlerden biri de abonelik açma veya kapama işlemleridir. Kullanıcıların abonelik işlemleri sırasında özellikle doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar konusunda dikkatli olması gerekir. 

Doğalgaz aboneliği sırasında binada doğalgaz tesisatının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Mesela Eğer binada mevcut bir doğalgaz tesisatı varsa daha öncesinden açma işlemi yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü bu durum doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar ve ödenecek olan ücretlerde değişiklik gösterebilir.

güvence bedeli bursagaz

Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar?

Tüketicinin taşınacağı binada doğalgaz tesisatı mevcutsa adres değişikliği yapan kişinin, bağlı olduğu gaz dağıtım şirketine doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar ile birlikte başvurması gerekir. Aynı zamanda belirli bir abonelik ücretini ilgili kanallar aracılığıyla yatırmalıdır.

Gerekli tüm adımlar yerine getirildikten sonra gaz açım işlemi gerçekleştirilir. Peki doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar nelerdir? Doğalgaz başvuru işlemleri sırasında gerekli olan belgelerin tamamı şu şekildedir;

  • Tüketicinin abonelik açtıracağı adres kendisine aitse tapu fotokopisi
  • Kiralık bir daire için abonelik başvurusu yapılıyorsa kira kontratının fotokopisi
  • T.C. nüfus cüzdanı ile nüfus cüzdanın fotokopisi
  • Abonelik açılacak olan doğalgaz tesisatının numarası (doğalgaz tesisat numarası için eski aboneye ait bir doğalgaz faturasını yanınıza alabilirsiniz)

Eğer bir işe yeri için abonelik açılacaksa yukarıda yer alan doğalgaz aboneliği için gerekli evraklara ek olarak, vergi levhasının bir nüshası ve kaşe gibi belgelerinde mutlaka başvuruda yer alması gerekir. 

Doğalgaz Açtırma İşlemleri

Doğal gaz açtırma işlemleri genel olarak aynı amaca bağlıdır. Ancak bazı durumlarda doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle tüketicilerin öncelikle nasıl bir tesisat için abonelik başvurusunda bulunduklarını anlaması gerekir. 

İlk Kez Kullanım Durumunda Gaz Açtırma

İnşaatı yeni tamamlanmış veya doğalgaz şebekesine bağlantısı yapılmamış bir kulanım yeri için yapılacak olan işlem diğerlerine göre farklıdır. Bunun için doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar toplanmadan önce gaz dağıtım ve bağlantı anlaşmasının yapılması gerekir. Bağlantı anlaşması için gerekli belgeler bir araya getirilerek gaz dağıtım firmasının hizmet merkezine başvuru yapılması gerekir. 

Gaz açımı yapılacak olan binanın yakınlarında servis kutusu bulunmuyorsa dağıtım şirketinin abone merkezine gidilerek gaz hattının çekilmesi veya servis kutusu koyulması talep edilmelidir. Gaz dağıtım şirketleri tüketici talebi halinde, binayı dağıtım ağına dahil etmekle yükümlüdür. Bunun için dağıtımın ekonomik ve teknik açıdan mümkün olması gerekir. 

Aynı zamanda bu aşamada bilinmesi gerekenlerden biri de hat çekme işleminin dağıtım şirketlerinin programına göre yapıldığından zaman almasıdır. Gaz dağıtım şirketi doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar ile başvuru işleminin gerçekleştirilmesinin ardından başvuruyu 15 gün içerisinde değerlendirmesi gerekir. Başvuru uygun bulunmadığı taktirde de yine bu süre içerisinde gerekçesi konusunda bilgi vermelidir.

doğalgaz açtırma

İlk Kez Gaz Açımında İzlenecek Adımlar

  1. Abonelik yapılacak sokakta gaz hattı bulunuyorsa başvuru işlemleri gaz dağıtım firmasının hizmet merkezinde yapılabilir. Eğer binada bir servis kutusu yoksa gaz dağıtıcı firma bir servis kutusu koyabilir. Bunun yanı sıra başka bir kutudan bağlantı izni verebilir. 
  2. Aboneliğin yapılacağı sokakta gaz hattı bulunmuyorsa tüketici dağıtım firması ile iletişime geçerek hat çekilmesini talep edebilir. Sonrasında doğalgaz aboneliği içi gerekli evraklar toplanarak abonelik işlemi başlatılabilir. 
  3. Dağıtım bağlantı anlaşmasının tamamlanabilmesi için başvuru yapan kişiden bir defaya mahsus olmak üzere abonelik bedeli tahsis edilir. Bu bedelin içerisinde de bağlantı ücreti, bağlantı ve sayaç bedeli de yer alır.
  4. Doğalgazın kullanılacağı yerde iç tesisat yoksa dağıtım şirketinin sertifikalı firmaları tarafında proje çizimi yapılır ve bu proje uygulanır. Projeyi çizen ve uygulamayı gerçekleştiren firma daha sonrasında gaz dağıtım şirketinden randevu alır ve tesisatın yetkililer tarafından kontrol edilmesini sağlar. Sonrasında doğalgaz aboneliği için gerekli belgeler ile birlikte tüketici kullanım sözleşmesi gerçekleştirilir.

Taşınma Durumunda Doğalgaz Açtırma

Tüketicinin taşınacağı mülkte öncesinde doğalgaz kullanılmışsa, kullanım yerinin daha önce dağıtım şebekesine bağlantısı yapılmış demektir. Bu durumda yapılması gereken tek şey bölgenin gaz dağıtımını sağlayan firmaya doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar ile birlikte kullanım sözleşmesi yapılması gerekir. 

Doğalgaz başvurusunu yapacak olan kişi söz konusu belgelerin tamamı ile birlikte gaz dağıtım firmasının müşteri merkezine giderek başvurusunu gerçekleştirebilir. Sonrasında bu işlem için doğalgaz sayaç değişimi için gerekli evraklar toplanmalıdır. Bazı dağıtım şirketleri başvuruları internet sitelerinde yer alan başvuru formuyla da alabilir. 

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken başvuruyu doğalgazı kullanacak olan kişinin kendi adına yapmasıdır. Tüm işlemler sonrasında dağıtım şirketi tarafından tesisatın kontrolü ve gaz açımı için randevu alınır. 

Geçici Gaz Kapatma İşleminden Sonra Yeniden Gaz Açtırma

Belirli bir süre zarfında doğalgaz kullanmak istemeyen abonenin yapması gerekenler. Gaz dağıtım firmasına başvuruda bulunarak gazın kesilmesini talep edebilir. Bu başvurunun ardından doğalgaz sayacı mühürlenir. Abone sonrasında yeniden gaz kullanmak isteyebilir. Bu durumda ise doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar değişiklik gösterir. 

Gazını yeniden açtırmak isteyen abonenin yapması gerekenler. Kimlik fotokopisi ve kapattırdığı gazın yeniden açılmasını talep ettiği bir dilekçe ile gaz dağıtım firmasına başvurması yeterlidir. Bu işlem için ise aboneden yalnızca gaz açma kapama bedeli talep edilir. 

Doğalgaz Açım Ücreti

Doğalgaz nasıl açılır sorusuna cevap arayan kullanıcılar doğalgaz açımının ücretini de merak etmektedir. Açım ücreti, kullanım sözleşmesinin yapılması sırasında alınan güvence bedeline verilen isimdir. Bu bedel, doğalgazın meskendeki kullanım amacına veya tüketim elemanlarının sayısına göre değişiklik gösterebilir. 

Isınma amacıyla kullanılan ekipmanlar kombide olsa doğalgaz sobası da olsa aynı ücret tahsil edilir. Tüketicinin daha rahat ödeme yapabilmesi için abonelik ücretinin taksitlendirilmesi veya doğalgaz faturasına eklenmesi oldukça yaygındır.

Doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar da dahil olmak üzere söz konu gaz açım ücreti Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından belirlenir. Yer yıl belirlenen ücretler ulusal düzeyde tüm gaz dağıtım şirketleri tarafından uygulanır. 

Gaz Açım İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kullanım sözleşmesinin ardından yaz dağıtım şirketi yetkilisinin tesisatı kontrol etmesi gerekir. Bu işlemin süresi ise firmanın yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca kontrol sırasında şartnameye uygun bulunmayan tesisatlar için firma yetkilisi revizyon talep edebilir. Bu işlemlerin uzamasında neden olur. 

Doğalgaz Abonelik İptali Nasıl Yapılır

Doğalgaz nasıl açılır sorusunun yanında gaz iptalinin de nasıl yapılacağı, tüketiciler tarafından önemli bir konudur. Mevcut doğalgaz aboneliği bulunan konutlarda taşınma gibi nedenlerle doğalgaz aboneliği iptali gerekebilir. Bu işlem yapılmadığı taktirde konuta tüketiciden sonra gelen kullanıcının doğalgaz faturalarını tüketici ödemek zorundadır. Doğalgaz aboneliğinin iptali için gerekli olan belgeler ise şunlardır;

  • Sözleşme feshi yapacak olan kişinin TC Kimlik Numaralı kimlik beyanı
  • Feshinin yapılacağı mülkün tüketim noktası numarası
  • Sözleşme feshi üçüncü kişiler tarafından yapılacak ise noter onaylı vekaletname fotokopisi
  • Yabancı uyruklu aboneler için pasaport beyanı ve fotokopisi

Table of Contents