Termostatik Vana Nasıl Çalışır ?

Termostatik Vana Nasıl Çalışır ?

Tesisata ilgi duyan çoğu kişinin merak ettikleri konulardan biri de termostatik vanadır. Termostatik vana nasıl çalışır başlıklı blogda, merak edilen birçok soruyu derleyip cevaplamaya çalıştık. Blogun içeriğini oluşturan konular ve sorular aşağıda özetlenmiştir:

Özet

Termostatik Vana Hakkında Bilgiler

  • Termostatik vanalar evlerinizin büyüklüğüne göre takılmalıdır.
  • Kombinizden aldığı ısıdan daha fazla açılmaması daha iyi bir seçenek olur.
  • Kış ayına girmeden önce vanalarınızı ya kendiniz ya da bilir kişiye kontrol ettirebilirsiniz.

Termostatik vana nasıl çalışır sorusuna cevap vermeden önce, termostatik vana nedirin cavabına bir göz atmakta fayda var. 

Termostatik Vana Nedir ?

Termostatik vana olarak bildiğimiz cihazın asıl ismi termostatik radyatör vanasıdır. Radyatörlü (petekli) ısıtma sistemlerinde otomatik radyatör vanası olarak kullanılmaktadır. Algılayıcı (sensör) ve vana gövdesi olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır.

Termostatik radyatörün bir parçası olan vana algılayıcısı, üzerinde bazı sayılar bulunmaktadır. Bu sayılar, ayarlanmak istenen oda sıcaklıklarının derece cinsinden ifade edilmesidir.  

Termostatik Vana Nasıl Çalışır ?

Termostatik vana nasıl çalışır” blog yazımızın temel sorusunu oluşturmaktadır. Termostatik radyatör vana daimî olarak oda sıcaklığını hisseder. Radyatöre iletilen suyun miktarını ayarlayarak oda sıcaklığının dilediğiniz aralıkta kalmasını sağlar. 

Termostatik radyatör vanası, oda sıcaklığı istenilen değere ulaştığı zaman radyatöre giden sıcak kazan suyunu keser. Eğer oda sıcaklığı, algılayıcıda ayarlanmış olan değerin altına düşerse sıcak kazan suyunun radyatöre girmesine müsaade eder. 

Termostatik radyatör vanasının çalışma mekanizması sayesinde oda sıcaklığını istediğiniz ısıda ayarlayabilir, sabit tutabilir ve dilediğinizde yeniden değiştirebilirsiniz. Arzu ettiğiniz oda sıcaklığına ulaşabilmek ve yaşam alanlarınızda konforlu bir kış geçirmek için termostatik radyatör vanalarını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. 

Termostatik radyatör vanalarının önemli bir özelliği de algı hassasiyetinin yüksek olmasıdır. Mesela harici (güneş vb.) ve dahili (çalışan elektrikli cihazlar, ortamda bulunan insanlar vb.) kaynaklardan yayılan ısının oda sıcaklığına olan etkisini algılar. Bu gibi durumlarda termostatik radyatör vanaları odada gereksiz sıcaklık artışının hemen önüne geçer.

Oda sıcaklığındaki her 1°C artış, %6 oranında daha fazla enerji harcandığı manasına gelmekedir. Bu bilgi dikkate alındığında, termostatik radyatör vanası gereksiz ısınmayı engellediği için yaklaşık %30 oranında enerji tasarrufu sağlamanıza olanak tanır. 

Termostatik Vana Kurulumu ve Montajı Nasıl Yapılır ?

Termostatik vana nasıl takılır sorusu en çok merak edilenler arasındadır. Aynı zamanda termostatik vana nasıl çalışır kadar da önemlidir. Termostatik Radyatör Vanası (TRV) Vana gövdesi ve Algılayıcı (Sensör) olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Termostatik vana kafası olarak bahsedilen şey aslında sensördür. Bu iki parçayı ayrıntılı bir şekilde bilmek kurulumu ve montaj işini kolaylaştıracaktır. 

Vana Gövdesinin Radyatör Tesisatına Montajı

Vana gövdesinin montajı esnasında uygulanması gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle vana gövdesi üzerinde yer alan rakor sökülmelidir. Vananın radyatöre bağlanacağı kısım, sızdırmazlık elemanlarından birinin (keten, macun, teon vb.) yardımı ile sarılarak radyatöre montajı gerçekleştirilir.
  • Sızdırmazlık elemanı, vananın bağlanacağı boruya sarılır ve vana gövdesi boruya monte edilir.
  • Son olarak, radyatör üzerinde bulunan rakor ile vana gövdesi anahtar yardımı ile sıkılır. Böylece termostatik vana montajı tamamlanmış olur. 

Algılayıcı (sensör) Montajı

Montajın bir diğer yarısı da algılayıcı sensörün montajıdır. Vana gövdesi, sağlam bir şekilde radyatöre monte edildikten sonra, vana gövdesinin kapağı çıkarılmalıdır. Algılayıcıyı vanaya bağlarken hiçbir ekipmana ihtiyaç duymazsınız. Montajı çok kolaydır. 

Algılayıcı, gövdeye montajlandığında, devreye yaylı kilit bağlantısı girer. Böylece algılayıcı vanaya sıkı bir şekilde bağlanmış olur. Demontaj yapmanız gereken zamanlarda, mekanizma sıkma işlemini bileği şekil-1’deki gibi sıkarak ve algılayıcı ok yönünde çekerek gerçekleştirmeniz gerekir.

Ekran%20Resmi%202021-10-08%2022.32.59.png
Ekran%20Resmi%202021-10-08%2022.33.12.png

Termostatik Vana Ne İşe Yarar ?

Termostatik vana nasıl çalışır sorusu kadar termostatik vana ne işe yarar sorusu da oldukça önemlidir. Öncelikle termostatik radyatör vanaları, yaşam alanlarınızda bulunan odaları her biri farklı olmak üzere, dilediğiniz sıcaklıklarda ayarlama imkânı verir. 

Mesela evinizin salonunu çok sık kullanıyorsanız 20-22°C’ye, oturma odasını az kullanıyorsanız 16-18°C gibi farklı sıcaklıklara ayarlayarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Termostatik radyatör vana kullanarak, yaşam alanlarınızda ısı dengesi oluşturabilir ve böylece gereksiz terleme ve sıcaklama gibi olumsuz etkilerin uzaklaşabilirsiniz.

Termostatik Vananın Faydaları

Sadece bu bahsedilen avantajlar bile termostatik vananın faydalarını tam anlamıyla ifade etmemize yetmez.  Termostatik vananın önemli bir diğer avantajı ise işlevsel olmasıdır. Termostatik vana, odalarımızdaki ısıyı ve eve giren güneş ışınlarının tutunmasını sağlayarak radyatörü kapatacaktır. Böylece gereksiz yere yakıt harcamasını engellemiş olacaktır.

Termostatik vananın işlevsel özelliği sebebiyle yaklaşık %30 oranında yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Bu sayede cihazın eskime ve yıpranma olasılığı düşecek; yüksek verimli, kullanım ömrü de uzun olacaktır.  

Isıtma sistemi otomatik bir şekilde dengelendiği için, konfor seviyesi yüksek bir ısınma imkânına sahip olabilirsiniz. 

Termostatik vana nasıl çalışır sorusuna belki de verilebilecek en güzel cevap, maliyesiz çalışmasıdır. Termostatik vanalar enerjiye gerek duymazlar. Yani işletme maliyetleri yoktur. Bu yakıt tasarrufları sayesinde kış aylarını fatura ödemekten korkmadan geçirebilirsiniz. 

Kullanımda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Vana başlığının üzerinde bulunan işaretler önemlidir, kullanırken ısı gereksinimlerinizi dikkate almalısınız.
  • Kombi sıcaklığı, termostat üzerinde belirlenen sıcaklıktan daha yüksek olması sağlanmalıdır. Aksi takdirde sirkülasyon pompası devrede olduğu zaman vanadan akış sesi duyulur.
  • Arada bir kursörü (0) konumuna almanız ve Jak bağlantısını kontrol etmeniz gerekir.
  • Yaz mevsimi geldiğinde başlık maksimum konumuna getirilmesi daha uygundur.
  • Kış mevsimi gelip soğuklar başladığında ise (*) konuma getirilmelidir.
  • En yanlış yorumlanan göstergelerden biri (0)’dır. (0) konumu kapalı konum demek değildir.
  • Tesisatı temiz tutmak için daire girişlerinde filtre kullanmalısınız. Ayrıca tesisatın yıllık bakımı ve temizliği, termostatik vananın düzenli çalışması adına önemli bir husustur. 
  • Vananın temizliğine dikkat edilmeli ve vana parçalarına zarar verebilecek kimyasal maddeler kullanılarak temizliği yapılmamalıdır.
  • Termostatik vana başlığının üzerine herhangi bir şey asmamanız gerekir. 
  • Termostatik vananın kat girişlerinde basınç dengeleme valfleri kullanırsanız vananız sessiz çalışmasını sağlamış ve dengesiz akışı engellemiş olacaksınız. 
  • Vananın sessiz çalışmasını istiyorsanız basınç değişimi maksimum 30-35 kP olmalıdır. 

Termostatik Vana Fiyatları

Termostatik vana nasıl çalışır sorusu kadar merak edilen bir diğer soru da termostatik vana fiyatlarıdır. Her üründe olduğu gibi termostatik vana fiyatları da bazı şartlara göre değişiklik göstermektedir. 

Termostatik vana fiyatlarını etkileyen temel faktörler; vananın markası, modeli, gövde tipidir. Termostatik vanaların işlevsel özellikleri arttıkça fiyatların da doğru orantıda arttığını görebilirsiniz. Dolayısı ile termostatik vana almadan önce neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir.  

Radyatörlerinize en uygun termostatik vanaları yetkili satıcımız ile iletişime geçerek, indirimli bir şekilde bulabilirsiniz. Tesisatla ilgilenen herkesin göz atabileceği kataloglar, markaların web sitelerinde yer almaktadır.  Sizler de kendi radyatörlerinize uygun termostatik vanalara Bursay Mühendislik ile uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. 

Table of Contents