Türk Dil Kurumu’na göre tesisat sözcüğü, belli bir işin gerçekleştirilmesine yardım eden araçların uygun yerlere döşenmesi veyahut döşenen bu araçların tümü, döşem, donanım anlamına gelmektedir. Genel anlamda tesisat kelimesini açıklayacak olursak; tesisat aslında araçların döşeme ve donanımı olarak tanımlanmaktadır.

Uygun parçaların doğru ve olması gerektiği şekilde döşenmesi ve bu döşemelerinin donanımlarının oluşturulması anlamını da taşımaktadır.

Özet

Tesisat Hakkında Bilgiler

  • Her farklı cihaz veya yapı için farklı tesisat düzeneği bulunmaktadır.
  • Bazı tesisat türlerine müdahale edebilicekken bazılarına etmemek ve yardım almak daha sağlıklı olucaktır.
  • Tesisat kurlumu için de tesisat ne için kurluyosa uygun alt yapı bulunmalıdır.

Tesisat kelimesi neredeyse her alanda duyduğumuz bir kavramdır, genellikle inşaat ve buna benzer sektörlerde daha çok karşımıza çıkmaktadır.

Tek bir tesisat sistemi yoktur. Birbirinden farklı alanlarda ihtiyaçlarınız doğrultusunda çeşitli tesisat sistemleri bulunmaktadır.

Her türlü ihtiyacınıza hitap eden tesisat alanlarına baktığımızda;

  • ısıtma tesisatı
  • yangın tesisatı
  • sıhhi tesisat
  • klima tesisatı
  • iklimlendirme ve havalandırma tesisatı
  • su tesisatı
  • doğalgaz tesisatı
  • mutfak tesisatı
  • havuz tesisatı ve daha birçok farklı tesisat sistemlerinin var olduğunu görmekteyiz.

Tesisat işlemleri her sistem de farklılık gösterse de az önce bahsedildiği gibi en temel anlamı ile uygun bir şekilde döşemek olarak karşımıza çıkmaktadır. Tesisatlar işlevlerine göre mekanik tesisat ve elektrik tesisatı olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki tesisat alanının birbirleriyle ilişkili alt dalları bulunmaktadır.

Mekanik Tesisatın Alt Dalları ve Tesisat Çeşitleri

Isıtma tesisatı, Sıhhi tesisat, yangın tesisatı, klima tesisatı, havalandırma tesisatı, güneş enerjisi tesisatı, doğalgaz tesisatı, asansör tesisatı, basınçlı hava tesisatı, medikal gaz tesisatı, çamaşırhane ve mutfak tesisatı, havuz tesisatı, mekanik otomasyon ve fenni muayene gibi alanlar mekanik tesisatın alt dallarını oluşturmaktadır. Evinizde, ofisinizde ve diğer yaşam alanlarınızda ihtiyaç duyduğunuz her alanda tesisat sistemi bulabilirsiniz ve ayrıca bu sistemlerin bakımını fenni muayene gibi alan yardımı ile yaptırabilirsiniz. Birkaç kısa cümle ile mekanik tesisat alt dallarının tanımını yapacak olursak;

Isıtma Tesisatı

Yerleşim alanlarının istenilen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç cepheden dış cepheye (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlere ısıtma sistemi adı verilmektedir.  Isıtma sistemleri merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana sisteme ayrılmaktadır.

Sıhhi Tesisat

Sıhhi tesisatı nedir sorusu çok sık karşılaşılan sorular arasında yer almaktadır. Yapı için ihtiyaç duyulan suyun temini, depolanması, ısıtılması, yumuşatılması, basınçlandırılması ve dağıtımı, kirli suyun atılması, atık suyun arıtılması, yağmur suyu tahliyesi ve yangın söndürme sıhhi tesisat denince akla ilk gelen işlevlerdir. Sıhhi tesisat tüm bu bahsedilen işlemleri kapsayan sistemdir.

Yangın Tesisatı

Yangın tesisatı binanın yangından korunmasını sağlayan sistemleri içerir. Bu sistemler, olası bir yangın halinde yapıya ve eşyalara zarar gelmemesi için yangını söndürmek amacıyla yapılan tesisatlardır. Yapılarda bulunan yangın tesisatları; söndürme sistemleri, duman tahliye sistemleri ve basınçlandırma sistemlerini içermektedir.

Klima Tesisatı

Soğutma işlemi, bulunduğunuz ortamın sıcaklığını istenilen seviyeye düşürmek ve orada bulunan ısıyı muhafaza etmektir. Klima tesisat sisteminin temel işlevi de soğutulmuş akışkanın borular yardımı ile nihai soğutucu cihazlara iletmektir. Merkezi ve lokal olarak iki ana sisteme sahiptir.

Havalandırma Tesisatı

Kapalı bir alana doğal ya da mekanik yolla temiz hava akımı sağlanması işlemine havalandırma adı verilmektedir. Havalandırma tesisat sisteminin temel işlevi şudur ki; bir taraftan içeri temiz hava girerken, diğer bir taraftan, buna eşdeğer hacimde, zararlı gazlarla, kokularla, tozlar­la kirlenmiş ve ısınmış hava dışarı atılmasını sağlamaktır. Kirli havanın dışarıya atılması ve dışarıdan alınan taze havanın filtrelenmesi, zarar verici maddelerden arındırılması, istenilen sıcaklık ve nem değerlerine getirilerek iç ortama verilmesi havalandırma sisteminin döngüsünü oluşturmaktadır.

Doğalgaz Tesisatı

Evlerde, işyerlerinde ve diğer yaşam alanlarında kullanılan doğalgaz, renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. Doğalgaz tesisatı, yaşam alanlarınızda güvenli ve kontrollü bir şekilde doğalgazı kullanabilmenizi sağlar.

Asansör Tesisatı

Dikey yönde yük ve insan taşımak için tasarlanan tesisat sisteme asansör denir. Son zamanlarda oldukça yüksek ve derin yapıların inşa edilmesi sebebiyle yük taşımak zorlaşmıştır. İnsanların ve yüklerin üst ve alt katlara rahatlıkla ulaşabilmesi bir ihtiyaç haline gelmiş ve bu ihtiyaç her yapıda asansörün bulunmasını zorunlu kılmıştır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda hidrolik, makine daireli ve makine dairesiz asansörler tasarlanmıştır. Asansör tesisatı da tasarlanan asansörlerin çalışabilirliği ve güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır.

Basınçlı Hava Tesisatı

Basınçlı hava tesisatı çoğunlukla endüstriyel tesislerde kullanılmaktadır. Makinelerin ihtiyaç duyduğu hava, basınçlı olarak tesisata verilir ve borular vasıtasıyla kullanım alanındaki makinelere iletilir. Kompresör, filtre, kurutucu, hava deposu ve tesisat boru ve armatürler basınçlı hava tesisatı içerisinde bulunan elemanlar arasında yer almaktadır.

Medikal Gaz Tesisatı

Sağlık sektöründe ve çoğunlukla hastanelerdeki ameliyathane, doğumhane, müdahale odaları, yoğun bakım gibi alanlarda cerrahi gaz kullanımı yoğundur. Cerrahi gazları istenilen noktalara dağıtan borulama sistemine medikal gaz tesisatı denir. Bahsedilen noktalarda vakum sağlamak için yapılan sisteme ise medikal vakum tesisatı adı verilmektedir. Son olarak operasyon, uyutma ve uyanma odalarında bulunan anestezi gazlarını uzaklaştırmak için tasarlanan sistem anestetik atık gaz tesisatı olarak adlandırılmaktadır.

Çamaşırhane ve Mutfak Tesisatı

Mutfak ve çamaşırhanelerde hijyeni sağlamak ve korumak için kullanılan tesisat sistemidir. Çamaşırhane ve mutfak tesisatı bu alanlarda kullanılan davlumbaz, makine montaj ve demontajlarının yapımını, kullanım suyu ve pissu hatlarını çekilmesini, çamaşırhane ve mutfak hijyen kurallarının belirlenmesini sağlayan işlevler içerir.

Kondends, Buhar, Kızgın Su ve Kızgın Yağ Tesisatı

Genel olarak yüksek sıcaklıklarda kullanılan çeşitli akışkanlar ile ilgili tesisat şekilleridir. Isıtma, soğutma ve su temini işlemleri için yapılmaktadır.

Havuz Tesisatı

Yüzme havuzları ve süs havuzları için gerekli olan tesisat sistemidir.  Filtreleme, dezenfeksiyon, su ısıtma sistemleri havuz tesisatının içinde yer alan işlemlerdir.

Mekanik Otomasyon

Bazen modern yapılarda bulunan elektrikli sistemlerinin otomatikleştirilmesine ihtiyaç duyulur. Mekanik otomasyon, yapıların elektrik sistemlerinin donanımını ve verimliliğini yüksek hale getirir.

Fenni Muayene

Tesisat imalatlarının istenilen standart ve yönetmeliklere ve projeye uygun bir şekilde yapılmasını takip eden, maliyet alanındaki teknik verileri koordine eden, ayrıca yapının kullanıma uygunluğunu belirleyen tesisat alanıdır.

Elektrik Tesisat Alanları

Mekanik tesisat alanlarında olduğu gibi elektrik tesisat alanlarında da çeşitli sistemler bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Güç dağıtım tesisatı
  2. Yedek güç sistemleri
  3. Aydınlatma
  4. Reaktif güç kompanzasyonu
  5. Koruma sistemleri
  6. İletişim sistemleri
  7. Yangın algılama ve alarm sistemleri
  8. Güvenlik sistemleri
  9. Özel sistemler

Tesisat Malzemeleri

Yerleşim alanlarınızda bulunan bazı tesisat sistemlerinde aksaklıklar yaşamak oldukça doğal bir durumdur. Mesela su tesisatında bulunan borularınız yıpranabilir veya patlayabilir, demir tesisat borularınız zarar görmüş olabilir. Veyahut lavabolarınızda giderinizi tıkayabilecek yabancı maddelerle karşılaşabilirsiniz. Çoğu zaman küçük aksaklıklar için evinize ya da diğer yaşam alanlarınıza uzman kişileri çağırmaktansa kendiniz halletmeyi tercih edebilirsiniz. Bu aksaklıkların onarımını yapabileceğiniz ve tesisat donanımının bakımını profesyonel bir şekilde sağlayabilmeniz için birbirinden farklı ve çeşitli tesisat malzemeleri bulmanız mümkün. Dilediğiniz kaliteye ve bütçeye uygun malzemeler sayesinde evinizin tesisat kontrolü daima sizin kontrolünüzde olacak. Hem mağazalarda hem de online alışveriş sitelerinde rahatlıkla bulabileceğiniz horum, sifon, vana, su tesisat malzemeleri ve diğer birçok ürünler acil durumlarda imdadınıza yetişerek kahramanınız oluyor.

Table of Contents