Kombi Bakımının Önemi
Yılda bir kez düzenli olarak bakımı yapılan kombilerin, hatasız bir şekilde yüksek verimle çalıştığı, kullanım ömrünün uzadığı ve hatta doğalgaz faturasında gözle görülür bir iyileşmeye katkı sağladığı biliniyor.
Yalnızca kombinin değil doğalgaz tesisatının da rutin bakımlarını muhakkak yaptırmak gerekiyor. Aksi halde yanıcı olan doğalgaz ciddi tehlikelere neden olabilir. Hem doğalgaz hem de kombi bakımının, muhakkak alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Bu sayede daha güvenli ve hesaplı bir şekilde ısınabilirsiniz.
Kombi Bakım Servisi Hangi Hizmetleri Sağlar?
Kombinizin periyodik bakımı veya arızası için servis çağırdığınızda, teknisyenin sağlayacağı hizmetler ve prosedürler standart olup kombi bakım ücreti farklılık gösterebilir. Cihazın bakımı için servis çağırdığınızda muhakkak yetki belgesi olduğundan emin olmalısınız. Yetki belgesine sahip olmayan kişinin cihazınızı açmasına izin vermemelisiniz.
Kombi bakım servisleri aşağıda yer alan işlemleri yerine getirmekle yükümlüdür.
- Düzenli kombi bakımı,
- Kombi hata veya arıza tamiri,
- Kombi iç ve dış temizliği,
- Cihazdaki arızalı / bozuk parçanın değişimi,
- Kalorifer peteklerinin temizliği
Kombi bakım zamanlarını geciktirmeniz veya yapmamanız halinde cihaz ciddi ekonomik sorunlara neden olabilir. Kombinin rutin bakım maliyetinin çok üzerinde maliyetler karşınıza çıkabilir.
Kombi bakım zamanı geciktirilirse öncelikle kombinin çalışma ömrü azalır. Fabrikadan çıktığı zamanki yüksek verim değerleriyle çalışamaz. Fatura maliyetleri sebebiyle ekonomik olarak zarar eder. Beklenmedik bir anda ciddi bozulma veya arızalar yaşanır. Bu durum da daha büyük maliyetlere neden olur. Harcaması gerekenden daha fazla doğalgaz tüketir. İlk günkü gibi alanı ısıtamaz ve en önemlisi de ciddi bir tehdit haline gelebilir.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kombilerinizi uzun süreli ve güvenli kullanımı için kombinizin servisinden bakım için randevu alarak kombi bakımınızı yaptırabilirsiniz. Uzman kişiler tarafından kombi bakımı nasıl yapılır?
- Öncelikle sıcak suyun ve kaloriferlerinden çalıştığından emin olunur.
- Kombide su sızdırmazlık durumu var mı kontrol edilir.
- Kombinin koruyucu plakası çıkarılır ve içerisinin tozu kontrol edilir. Toz var ise tozu silinir.
- Kombi içinde bulunan elektrik bağlantı noktalarının ve hatlarının kontrolü yapılır.
- Kombinin baca fanı kontrol edilir ve temizliği yapılır.
- Kombide bulunan mevcut su boşaltılır ardından genleşme tankının havası ölçülür. İhtiyaç duyulursa hava basılır.
- Brülör ve yanma haznesinin temizliği yapılır.
- Ateşleme iyonizasyon elektrodu kontrol edilerek ihtiyaç duyulması halinde temizlenir.
- Üç yollu vana sökülür, temizlenir ve yeniden yerine takılır.
- Hermetik kombilerde fan sökülür, temizlenir ve yeniden yerine monte edilir.
- Gaz ayar kontrolleri yapılır ardından uzman teknisyenler varsa mevcut arızalara ya da oluşma ihtimalini ön gördükleri arızaları inceler.
- Arızalı parçalar var ise kullanıcıdan izin alarak arızalı parçalar onarılacak durumdaysa onarılır değilse değiştirilir. Bu işlemde değişecek parçalar kombinin garantisi devam ediyor ve parça garanti kapsamındaysa ücretsizdir. Ancak bu şekilde değilse ilave ücret alınır.
- Kalorifer filtresi de sökülüp temizlenerek yerine konulur.
- Cihazdan boşaltılan su işlem sonunda yeniden eklenir. Kombinin bar seviyesi 1.5 olacak şekilde bu işlem yapılır.
- Kombi yeniden sıcak su ve petek açık olacak şekilde çalıştırılır.
Tüm bu aşamalardan sonra kombinin çalışması kontrol edilir. Sıcak su ve kalorifer peteği çalıştığında sorun olmadığı anlaşılır ve kombi güvenli bir şekilde kullanılmaya devam edilir.
Yoğuşmalı Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Yoğuşmalı kombiler diğer kombilerden çalışma prensibi sebebiyle farklılık gösterdiğinden bakımı da biraz daha farklı şekilde yapılır. Sistematik olarak doğalgazın yanmasıyla açığa çıkan su buharını sistemine tekrar kazandıran yoğuşmalı kombiler, diğer kombilere oranla daha az doğalgaz kullanır.
Çalışma prensibi sayesinde çevreyi korurken doğalgaz kullanımında da tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombi bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur.
Yoğuşmalı kombi bakımı yapılırken öncelikle genleşme tankı kontrol edilir. Ardından evinizde kombinize bağlı oda termostatı kullanıyorsanız sıcaklık kontrolü yapılır.
Yoğuşmalı kombide soğuk su girişi ve radyatör temizliği oldukça önemlidir. Su buharını yeniden sisteme kazandırırken maksimum verim alabilmesi için bu iki kısım temiz olmalı.
Kombinizde sıklıkla basınç kontrolü yapılmalı ve basıncın 1.2 ile 1.5 arasında olduğundan emin olmalısınız. Bar bu değerlerin altına düştüğünde kombinize su vererek basıncı olması gereken noktaya getirebilirsiniz.
Özetle yukarıdaki önemli noktalara dikkat ederek yapacağınız yoğuşmalı kombi bakımı ile hem fatura maliyetlerini düşürebilir hem de gaz atığını daha düşük seviyelerde tutarak çevreyi koruyan kombinizi daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz.