Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu altına döşenen borular vasıtası ile ısı kaynağından alınan enerjinin tüm zemine yayılarak ortamın ısınmasını sağlayan bir yöntemdir. Binlerce metrekare alana döşenebilen ve ısınmayı konforlu hale getiren bu sistem, gözle görünmez. En büyük avantajı ise, varlığını hissettirmeden ortamın ısınmasını sağlamasıdır.
Yerden ısıtma sistemi, diğer sistemlerde olduğu gibi bakıma ihtiyaç duyar. Yerden ısıtma sistemi bakımı düzenli aralıklarla yaptırılmadığında konforsuz bir ısınma kaçınılmaz olur. O nedenle kullanıcılara düzenli aralıklarla ve doğru bir şekilde yerden ısıtma bakımı yaptırmaları tavsiye edilir.
Yerden Isıtma Sistemi Havası Nasıl Alınır?
Yerden ısıtma sistemi bakımı için öncelikle sistemin havasının alınması gerekir. Bu sistemlerde bir kollektörler yer alır. Kollektör ise, kombinin altında bulunan hem mavi hemde kırmızı vanaları içeren bir sistemdir. Görevi, kombiden aldığı sıcak suyu daire içerisine dağıtıp, dolaşarak soğuyan suyu tekrar kombiye iletmektir. Ayrıca, ısınması istenmeyen odaların vanasını kapatarak tasarruf etmeye da yardımcı olur.
Yerden ısıtma sistemi bakımı konusunda mantık çok basit işler. Kollektör kırmızı vanasına bağlı olan borulardan sıcak su iletilirken, mavi vanasından daire içerisinde dolaşarak soğuyan suların gelmesi sağlanır. Yani soğuyan su mavi vanadan geçerek kollektör aracılığı ile kombiye ulaşır. İşte bu noktada, yerden ısıtma sistemi borularının suyu değiştirildiyse içerisinde bir hava oluşur.
Boruların içinde bulunan hava ise kollektörde toplanır. Kollektörün uç kısmında purjör vanası yer alır. Bu vana gevşetilerek yerden ısıtma sistemi havası alınabilir. Peteklerin havasını alma işleminden farklı bir yanı yoktur. İçerisinde hava olan sistem verimli çalışma yürütemeyeceğinden mutlaka havasının alınması gerekir. Bu sayede yerden ısıtma sistemi bakımı için ilk görev başarıyla tamamlanmış olur.
Yerden Isıtma Sistemi Bakımı Neden Önemli?
Yerden ısıtma sistemi bakımı düzenli ve doğru şekilde yapıldığında yüksek performansta çalışmaya devam eder. Temizlik ve bakım süreci çok pratik olsa da yerden ısıtma tesisat temizliği petek temizliğine kıyasla daha hassas bir işlemdir. O nedenle alanında uzman ve tecrübeli insanlar tarafından yapılması tavsiye edilir.
Kireç, çamurlaşma ve tortu zamanla yerden ısıtma sisteminin verimsiz çalışmasına neden olur. Doğalgaz tesisatları genelde maksimum 55 derecede kullanıldığı için bakteriler bu sıcaklıkta yaşamaya devam edebilir. Ancak 70 dereceye ulaştığında kalorifer kazanında daha az bakteriye rastlanabilir. Yerden ısıtma sistemi bakımı yapılmadığında kötü bir koku ile karşı karşıya kalınır. Bunun sebebi, sistemde oluşan mantar ve bakteridir. Zamanla meydana gelen tortu oluşumları kombinin hem parçalarında hem de motorunda tıkanmaya neden olur.
Yerden ısıtma kombi bakımı için tıkanma ve tortuların önüne geçmek adına sisteme kimyasal maddeler konulur. Bu sayede bakteri oluşumu önlenebilir. Bu sistemin temizliğinde hava ve su sistemin içerisine enjekte edilerek %100 bir temizlik sağlanabilir. Sistemin verimli çalışabilmesi, yakıt tasarrufu sağlayabilmesi, yüksek ısıl güç verebilmesi için yerden ısıtma kombi bakımı oldukça önemlidir.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliği Nasıl Yapılır?
Yerden ısıtma sistemi bakımı balçık, kireçlenme ve çamur gibi birikmelerden dolayı ısınma probleminin oluşmaması için yapılır. Bu birikmeler zamanla tabaka oluşturarak ısı iletimini düşürebilir. Hatta bazı alanlarda tamamen tıkanma yaparak bölgesel ısınma sorunlarına yol açabilir. O nedenle yerden ısıtma sistemi bakımı düzenli aralıklarla doğru şekilde yaptırılmalıdır.
Yerden ısıtma sistemi temizliği şu şekilde yapılır:
- Yerden ısıtma sistemi bakımı için makine gidiş ve dönüş hortumu kollektörüne bağlanır. Kollektörden kombiye ulaşan bağlantı vanaları devre dışı bırakılır.
- Pis suyun tahliyesi için makinenin tahliye ve temiz su dolum hortumları ile işlemler gerçekleştirilir.
- Sistem tahliyeye hazır olduğunda tüm alanların giriş/çıkış vanası kapatılır. Temizlenecek odanın vanası açık bırakılarak içindeki pis su, balçık ve tortular temizlenir.
- Sistemdeki pis su tahliye edildikten sonra kombi açılır. Ardından su 30-40 derece ısıtılarak tekrar kombi ve bağlantıları kapatılır.
- Temizleme kimyasalı makineye verilir ve 10 dakika karıştırılması sağlanır. Kimyasalı su atılarak tesisata hijyenik su basılır.
- Sistem kapatılarak basıncı 1,5 bar olacak biçimde su verilir. Ardından havası alınarak işlem tamamlanır.
Yerden Isıtma Sistemi Bakımı Ne sıklıkla Yaptırılmalı?
Yerden ısıtma sistemi bakımı, yeni kurulan yapılarda en geç 2 ila 3 yıl aradan sonra yaptırılmalıdır. Çünkü kombinin doğal dolaşımı esnasında sistemde balçık, kir, pislik, pas çamur gibi pek çok etken birikmeye başlar. Bu etkenler, boru çeperine tamamen yapıştığı durumda ise, sistemin temizliği güç duruma gelir.
Tıkanmış bir alanın zeminindeki sıcaklık ile diğer alanların arasındaki fark kolaylıkla anlaşılabilir. O nedenle, panel ve döküm tip radyatörlerde 2 senede bir; alüminyum ve yerden ısıtma sistemlerinde senede bir kez yapılması tavsiye edilir.
Yerden ısıtma sisteminde, petekli ısıtmada olduğu gibi basit bir sistem kullanılır. Her alan için 1 çıkış hortumu yer alır. Bahsi geçen hortumlar ise, tüm sistemin birleştiği kolektör içerisinde toplanır. Kollektörde bulunan vanalardan ısınması istenmeyen alanların vanaları kapatılarak daha verimli bir ısınma sağlanabilir. Bu sayede o alanlar için yerden ısıtma sistemi bakımı ihtiyacı duyulmaz.
Yerden ısıtma Sistemi Bakımı Neden Yaptırılmalı?
Yerden ısıtma sistemi bakımı zamanla biriken bakteri, pas, çamur ve balçık gibi etkenlerin temizlenmesini sağlar. Bu bakım işlemi, alanında uzman ve tecrübeli insanlar tarafından 2-3 saat içerisinde yapılır. Yerden ısıtma bakımı yapıldığı zaman soğuk kış günlerinde ısı ayarı düşükte olsa dahi, oda içerisindeki ısı alışverişi ideal oranda olur.
Yerden ısıtma sistemi bakımı yapılmadığı takdirde boru içerisinde oluşan türlü kalıntılar çoğalarak bakteri oluşumuna sebebiyet verir. Yapıldığında ise, kombiden yüksek verim alınarak yaklaşık %20 oranında yakıt tasarrufu sağlanır. Bu sayede kış ayları sıcacık geçerken ekstra harcama da yapılmamış olur. Yerden ısıtma sistemi bakımı mutlaka alanında uzman kişiler tarafından bir makine aracılığı ile yapılmalıdır. Bu esnada bir koruyucunun konulması da oldukça önemlidir.