İdeal Soğuk Su Tesisatı Nasıl Olur?
İdeal bir sıcak soğuk su tesisatı kullanıcıya verimli ve güvenli bir kullanım imkanı yaratır. Bu bağlamda soğuk tesisatı şu şekilde olabilir:
- Duvarda bulunan soğuk su boruları mutlaka ısı yalıtımına sahip olmalıdır. Çevresel etmenlere ve terlemeye karşı yalıtım içeren borular uzun soluklu kullanım sunar.
- Su yoğuşmasının altında yer alan boruları olumsuz etkilememesi için yatay boru demetlerinde soğuk su borusu altta yer almalıdır.
- Şaftlar kapatılmadan önce mutlaka sıcak su ve soğuk su sirkülasyonu borularının yalıtımı yapılmalıdır.
- Eğer galvanizli boru kullanılıyorsa, sabitlemek üzere yerleşik galvanizli boru hattı, koruyucu bant veya galvanizli boru kullanımı gerekir.
- Sıcak soğuk su tesisatı kullanımında suyun yetersiz kaldığı durumlarda arıtmadan alınan su hem rezervuarda hem de bahçede kullanıma uygun olur.
- Soğuk su tesisatında taze su boruları dış duvar üzerinden geçmemeli. Terleme problemine karşı izolasyon, temiz su boruları için gereklidir. İzolasyon da buhar kesici ile soğutulmuş su detayları mutlaka konsol detayları ve soğutulmuş su tesisatı ile birlikte yapılmalıdır.
İdeal Sıcak Su Tesisatı Nasıl Olur?
Sıcak suyu kaynağından alan sıcak su tesisatı, kullanım bölgesine getirir. Önemli bir işleve sahip olan bu tesisatın mutlaka profesyonel döşenmesi gerekir. Bu sayede ideal sıcak su tesisatı şöyle olur:
- Duvarın iç bölümünde sıcak su ve sirkülasyon borularından tercih ediliyorsa mutlaka onlara ısı yalıtımı yapılmalıdır. Çünkü ısı yalıtımı, ısı kaybını ve meydana getirdiği enerji kaybını önler.
- Sıcak soğuk su tesisatı boruları birbirine karışmayacak donanımda dizayn edilmelidir.
- Sıcak su tesisatının termik dezenfeksiyon olanağı bulunmalıdır.
- Doğalgaz sıcak su tesisatı için boyler ve boyler tesisatının içerisinde bulunan birimler temiz olmalıdır. Aynı şekilde boylerin su üretim kapasitesi ideal olmalıdır.
- Boyler mekanizması ile sıcak su kullanılan bölümün arasındaki mesafe 12 metreyi aşıyorsa, mutlaka, sirkülasyon pompası entegre edilmelidir.
- Boyler suyu devresinde mutlaka pirinç vana ve galvanizli boru tercih edilmelidir.
- Merkezi sıcak su sistemlerinde sıcak su boruları, musluk birimi ya da yük birimi vasıtası ile hesaplanmalıdır. Bu hesaplamaya bağımsız sıcak su tesisatlarında ihtiyaç yoktur.
Su Tesisatı Kurulurken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sıcak soğuk su tesisatı kurulurken birtakım hususların ışığında işlem yapılması, tesisatın daha elverişli olmasına olanak tanır. İlk dikkat edilmesi gereken detay tesisatın kolay erişilebilir olmasıdır. Tesisat sistemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı arızalanma ve eskimeler meydana gelir. Bu durum ise temizlik, bakım gibi seçenekleri doğurur. İşte bu aşamada sıcak soğuk tesisatı değiştirme ve onarma işlemleri için borulara kolayca erişilmelidir. Pratik ulaşılabilen borular kolaylıkla tamir edilir.
Tesisat kurulumu veya arızaların tamiri gibi durumlarda su tesisatçısı mutlaka alanında uzman ve tecrübeli olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir detay da donma olayının önüne geçmek için boruları izole etmektir. Açık alana takılan boruların işlevlerini ideal şekilde yerine getirebilmelerinin dışında, görselliği de oldukça önemlidir. O nedenle ortama uygun bir izolasyonun gerçekleştirilmesi oldukça iyi bir fikir olur.
Sıcak Su Tesisatında Hangi Boru Kullanılır?
Bakır Boru
Sıcak su tesisatı kurulumunda yaygın şekilde kullanılan malzemelerden biri bakırdır. Çok dayanıklı ve uzun ömürlü kullanım sunduğu için senelerdir sıcak soğuk su tesisatı malzemesi olarak kullanılır. Tek dezavantajı yüksek fiyatı olsa da uzun soluklu kullanım düşünüldüğünde bu durum avantaja dönüşebilir.
PVC (Polyvinyl Chloride Piping) Boru
Sıcak soğuk su tesisatı borularından biri de PVC olup, sıhhi tesisatta sıklıkla tercih edilen plastik bir malzemedir. Yeraltı tesisatı, iç mekan tesisatı, ana su tedarik hatları, havalandırma bacaları, fırtına drenaj sistemleri ve yüksek basınçlı boru tesisatında tercih edilir.
CPVC (Chlorinated Polyvinyl Chloride Piping) Boru
PVC’den daha yüksek klor içeriğine sahip olan CPVC de sıcak su tesisatında yaygın olarak kullanılır. Bu boru hem sıcak su hem de içme suyu için idealdir. CPVC borusu enerji kaybını engellemek adına yalıtılmasının yanı sıra, metalik borulara göre esnek yapıdadır. Ayrıca yangına karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir.
Paslanmaz Çelik Boru
En dayanıklı boru olan paslanmaz çelik borusu, sıcak soğuk su tesisatı için sıklıkla tercih edilir. Kıyı ortamları gibi korozyona elverişli bölgelerde kullanıma elverişlidir. Diğer borulara nazaran pahalı olsa da uzun soluklu kullanım sunar.
PEX (Cross-Linked Polyethylene Piping) Boru
PEX boruları, sıcak soğuk tesisatı konusunda devasa yeniliklerden biridir. Bir hortumu andıran PEX, oldukça esnek bir forma sahiptir. Bu sayede kenar ve engeller etrafından kolaylıkla bükülebilir. Aynı zamanda sıkıştırmak üzere fitingler kullanıldığından yapıştırıcı ihtiyacı doğurmaz. Bakır da dahil olmak üzere PEX, halihazırdaki borularla kullanılabilir. Bu da onarım ve güçlendirme konusunda büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca PEX boru ve ek parçaları 30 seneyi aşkın bir kullanım sunar.
Merkezi Sistem Sıcak Su Tesisatı Nedir?
Merkezi sistem sıcak su tesisatı sıcak suyu kaynağından alarak kullanım bölgelerine ulaştırır. Bu sistemin yapı ruhsatına esas olan otel, hastane, yurt, okul gibi büyük kurumlarda kullanılması zaruridir. Birden çok bağımsız bölümlerin bölgesel ısıtma ve sıhhi sıcak su ihtiyaçları için merkezi sistem sıcak su tesisatı kullanılır. Hem ısıtma hem de sıhhi sıcak su, söz konusu bölümdeki kullanıcılara paylaştırılır.
Merkezi sıcak suyu dağıtacak olan tesisatın ve duvarın iç bölümünde yer alan borulardaki enerji kaybını önlemek adına ısı yalıtımının olması gerekir. Ayrıca merkezi sıcak soğuk su tesisatı için siyah boru kullanımından kaçınılmalıdır. Tesisatlar için erişilebilirlik imkanı da oldukça önemlidir. Herhangi bir arıza ya da problem halinde kolay ulaşılabilir biçimde döşenmelidir.
Sıcak Su Tesisatı Temizliği ve Aşamaları Neler?
Uzun soluklu bir sıcak soğuk su tesisatı için mutlaka temizliğine ve aşamalarına dikkat edilmelidir. Zamanla kirlenerek eski performansını vermeyen su tesisatları için temizlik oldukça önemlidir. Sıcak su tesisatı temizleme işlemine geçilmeden önce su deposunun hijyene kavuşturulması önemlidir. Çünkü kapsamlı bir tesisat temizliği ancak su deposu hijyeni ile mümkün olur.
Su deposu temizliğinin akabinde, depoya atılan dezenfektan ürünü, bütün tesisata hidrofor yardımı ile birlikte yüksek barda basılır. Ardından hane içindeki tüm musluklardan temiz su gelinceye dek ortalama 4-5 dakika su akıtılır. Öngörülen şartlarda sağlıklı su kullanımı için 6 ayda bir su deposu, yılda 1 kez su temizliğinin ihmal edilmeden yaptırılması gerekir.