İçindekiler
Klima Santrali Nedir ?
Klima santralinin ne olduğunu daha kolay anlamak için öncelikle santral kelimesini bilmek gerekir. Santral, genellikle “enerji üretilen yer” anlamına gelir. Elektrik santralleri bunun en bilinen örneğidir. Sözlük anlamı olarak ise santral, “merkezî” ve “merkez” gibi kavramlara karşılık gelir. Bu bilgiler ışığında klima santralinin ne olduğuna bakalım.
Klima santrali, büyük iklimlendirme sistemlerinin merkezi, hatta kalbi konumundaki ünitedir. Bu tip klima sistemleri, santral olmadan asıl işlevlerini yerine getiremez. Peki, bu üniteler tam olarak ne yapar?
Bir klima santrali, atmosferden aldığı temiz havayı işlemden geçirerek ortama iletir. Bunun yanında ortamdaki havanın saflık düzeyini kontrol eder. Bu sayede sıcaklık ve nem dengesinin kurulmasına yardımcı olur. Ortama verilecek havanın toz parçacıkları ve çeşitli mikroorganizmalardan arındırması ise klima santrali filtresi olarak bilinen parça yardımıyla gerçekleşir. Böylece klimalar ortamdaki havanın kalitesini de yükseltir.
Klima santralinin kullanım amacına ve tipine göre içindeki parçalar farklılık gösterir. Fakat aşağıda sıraladığımız parçalar hemen hemen tüm modellerde bulunur:
- Damper motoru
- Filtre
- Isıtma serpantini
- Soğutma serpantini
- Vantilatör
- Aspiratör
Klima Santrali Çeşitleri Nelerdir ?
Klimalar model açısından değişen cihazlardır. Hâl böyle olunca klima santrallerinin de kendi içlerinde farklı çeşitleri olması şaşırtıcı sayılmaz. Bu ünitelerin ne olduğundan ve temel işlevlerinden bahsettikten sonra şimdi çeşitlerine geçebiliriz.
Karışım Havalı Klima Santrali
Karışım havalı klima santrali olarak isimlendirilen sistemler, taze hava ile egzoz havasını arzu edilen miktarda karıştırabilir. Egzoz havasındaki oksijen, dışarıdaki havanın oksijen miktarıyla aşağı yukarı eşitlendiğinde, iki gaz birbiriyle karıştırılır. Bu işlem sonunda taze hava damperi kısılır. Bu tür klima sistemleri, kullanım alanına göre özenle seçilir. Mutfaklar, hastaneler ve ilaç fabrikaları gibi havanın kirli olduğu ortamlarda bu modellerden yeterli verim alınamaz. Dolayısıyla havanın yeterince temiz olmadığı alanlarda diğer çeşitleri seçmeniz tavsiye edilir.
Isı Geri Kazanımlı Klima Santrali
Isı geri kazanımlı klima santralleri, enerji verimliliği ile ön plana çıkar. Öyle ki bu sistemler ile %70’e varan enerji kazanımı sağlamak mümkün olur. Bu türdeki sistemler, atmosfer ve ünite içindeki havanın benzer özellik gösterdiği şartlar için idealdir. Söz konusu iki ortamdan gelen dış hava ve egzoz havası, ısı geri kazanım hücresi olarak bilinen bölümde birbirlerine karıştırılır. Klimanın kullanıldığı ortamdaki havanın düzenlenmesi işte tam olarak bu şekilde gerçekleşir.
Taze Havalı Santral Sistemi
Adından da anlaşılacağı üzere taze havalı klima santral sistemleri, atmosferden aldığı temiz havayı doğrudan ilgili bölgeye iletir. Bu tip cihazlarda egzoz havası ile yapılan bir karıştırma işleminden söz edilemez. Hâliyle bu klima santrallerinin temiz havaya sahip bölgeler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak sistemdeki gazların ortamdan uzaklaştırılması, hücreli aspiratör olarak bilinen parçalar yardımı ile gerçekleşir.
Hijyenik Klima Santrali
Kimi ortamlar için hijyen ekstra önemlidir. Hastane, ilaç ve gıda üretim tesisleri gibi alanlar, buna verilebilecek ilk örnekler olur. Kapalı havuz gibi ortamlar da benzer nitelikler taşır. İşte bu tip alaların iklimlendirilmesi için hijyenik klima santralinin tercih edilmesi son derece yerinde bir karar olur.
Kullanım alanlarından dolayı, bu tip klima santrallerinin temizliğine özen göstermek büyük önem taşır. Zira bu ünitelerin, içinde toz birikmesi ya da mikroorganizmaların üremesi ciddi riskler doğurur. Tabii böyle bir durumu hiç kimse istemez. Periyodik olarak yapılacak bakım ve temizlik, bu riskin ortadan kaldırılmasında son derece önemli rol oynar. Bunun yanında hijyenik klima kullanılan ortamlarda nem oranı düşük olmalı. Çünkü nemli şartlar altında mikroorganizmalar, çok hızlı şekilde üreyip yayılabilir.
Konfor Amaçlı Klima Santralleri
Hepimiz yaşam alanlarımızda, hava kalitesinin yüksek olmasını isteriz. Bu gibi durumlar için tercih edilen sistemleri, konfor amaçlı klima santrali olarak adlandırılır. Ortamda daha taze ve ferah bir hava sağlayan bu santraller, havuz ve sığınak gibi görece daha az sirkülasyonun olduğu alanlarda ideal sonuçlar verir.
Endüstriyel Amaçlı Klima Santralleri
Farklı tür ürünlerin imal edildiği fabrika tipi alanlarda, havanın belirli özelliklere sahip olması kalite ve çalışma konforu açısından önem taşır. Endüstriyel amaçlı klima santralleri, imal edilen ürünlerin türüne göre şekillenir. Bu klimalar, genelde üretim tesislerinde ihtiyaç duyulan taze havayı sağlaması için kullanılır. Bu modellerin en çok tercih edildiği alanlar; petrokimya, tekstil, kâğıt ve seramik üretilen fabrikalar olur. Endüstriyel amaçlı klima santralleri ayrıca, chiller olarak bilinen soğutma sistemlerinin kurulması için de kullanılır.
Klima santrali çeşitlerine dair verdiğimiz bilgiler, sizin için en doğru alternatifin hangisi olduğu konusunda kafanızı karKlima santrali çeşitlerine dair verdiğimiz bilgiler, sizin için en doğru alternatifin hangisi olduğu konusunda kafanızı karıştırmış olabilir. Doğru klima santrali seçimi ve bu tür sistemlerin projelendirilmesi için Bursay Mühendislik şirketine başvurabilirsiniz.
Klima Santrali Nasıl Çalışır ?
Bu sistemlere dair sunduğumuz bilgilerden sonra şimdi sıra “Klima santrali nasıl çalışır?” sorusunun cevabını vermeye geldi. Bu noktada şunu söylememiz gerekir ki klima santrallerinin çalışma prensibi, yukarıda saydığımız tüm türlerde aynı değildir. Biz bu sistemin genel olarak nasıl işlediğini, en basit ve anlaşılır hâliyle anlatmaya çalışacağız. Haydi başlayalım!
Bir klima santralinin iki temel fonksiyonu bulunur. Dışarıdan havayı almak ve işlediği havayı dışarı vermek. Hava alma işlemi, aspiratör olarak bilinen parçalarla gerçekleştirilir. Havayı dışarı verme işleminden, vantilatörler sorumludur. İki fonksiyon arasında havanın tabi tutulduğu işlemler, santral çeşidine göre belirlenir. Bu işlemlerin yerine getirilmesi için sisteme bazı eklemeler yapılır.
Bir örnek üzerinden açıklayalım: Varsayalım ki söz konusu santrale, soğutma işlevi eklenmek isteniyor. Bunun için sisteme, chiller olarak bilinen bir cihaz eklenir. Ardından tüm sistem, bu cihazın da varlığı göz önünde bulundurularak tasarlanır.
Klima Santralinin Kullanım Alanları Nelerdir ?
İnternette yapacağınız kısa bir araştırmada da göreceğiniz gibi klima santrali olarak bilinen üniteler, oldukça büyük boyutlara sahiptir. Yani bu sistemler, apartman dairelerinde kullanılan klimaların dış ünitelerinden çok daha farklı olur. Peki, öyleyse bu tür sistemler nerelerde kullanılır? Bunun cevabını şöyle verebiliriz.
- İş merkezleri
- Büyük yapılı konutlar
- Hastaneler
- Alışveriş merkezleri
- Tiyatro ve sinema salonları
- Fabrikalar
- Plazalar
- Tüneller
Yukarıda saydığımız örneklere göz atarak klima santrallerinin belli başlı kullanım alanlarını daha net şekilde kavrayabilirsiniz. Klima santralleri, genellikle büyük veya kapalı mekânların iklimlendirilmesi için tercih edilir. Tabii bu noktalarda kullanılacak santralin türü de o alanın özellikleri dikkate alınarak seçilmelidir.