İçindekiler
Isı pompası ile doğalgazdan tasarruf edilir fakat bu esnada elektrik kullanımınız artabilir. Ama neyse ki bunu yaşamamak için cihazınızın enerji tüketimini sınırlandırarak elektrik faturanızı da düşürmenin birçok yolu vardır. İşin doğrusu ısı pompası doğru yerde ve doğru şekilde kullanıldığında son derece verimli olabilir. Bunun için öncelikle ısı pompasının ne olduğunu anlamak ve nasıl tasarruf sağladığını bilmek gerekiyor.
Isı Pompası Nedir?
Isı pompaları günümüzde, iklimlendirme sektörünün geleceği olarak kabul ediliyor. Bunun nedeni küresel çapta hissedilen iklim değişikliğinin olumsuz etkileri. Bu etkiler tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Hal böyleyken ısı pompası teknolojisi oldukça tasarruflu bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra yelpazesi geniş kullanım alanı ile kendini öne çıkarıyor. Dolayısıyla ısı pompası kullanmanın önemi de giderek artıyor. Cihazı kullanırken çalışma prensibini ve nasıl tasarruf sağladığını da kavramak da son derece önemli.
Isı Pompası Nasıl Çalışır?
Isı pompaları, doğada var olan ve düşük sıcaklığa sahip olduğu için kullanılamayan enerjinin ısısını yükselterek kullanılmasını sağlayan cihazlardır. Bu ısı yükseltme işlemi tıpkı klimalardaki gibi soğutma çevrimi sayesinde gerçekleştirir. Sisteminde yer alan soğutucu akışkan devresi ve kompresör sayesinde işlem yürütülür.
Hava, su ve toprak doğada bulunan ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Fakat bu enerji kaynakları içerisinde en kolay bulunan ve faydalanılan kaynak havadır. Bu sebeple ısı pompaları da kullanacağı enerjiyi havadan sağlar. Aynı sebepten dolayı günümüzde hava kaynaklı ısı pompası modelleri oldukça tercih edilir.
Isı Pompası Nasıl Isıtma ve Soğutma Yapar?
Isı pompası sistemleri buzdolaplarına benzer bir çalışma prensibine sahiptir. Buzdolapları iç hacmini soğuturken dışarıya sıcak hava iletir. Hava kaynaklı bir ısı pompası ise ortam havasında bulunan ısıyı odalarınıza iletir.
İlk önce, kaynaklardan spesifik olarak çekilen ısı, ısı pompasına monte edilmiş olan bir eşanjöre (evaporatöre) aktarılır. Ardından çevrimin içerisinde dolaşan soğutucu akışkanın, kaynaktan aldığı enerji ile fiziksel yapısı değişir. Bu sayede düşük sıcaklıklarda bile buharlaşma gerçekleşebilir.
Gaz fazının içerisinde yer alan bu akışkan, daha sonra sıcak su üretimi ve ısıtma için kullanılabilecek bir seviyeye yükseltilmek amacıyla bir kompresör tarafından sıkıştırılır. Isı pompası bu aşamadan sonra yüksek basınç ve sıcaklık altındaki akışkandan yine bir eşanjör vasıtasıyla ısı, evinizdeki sıcak su ve ısıtma devrelerine aktarılır.
Son derece etkili ve verimli ısı pompası tasarımları sayesinde, dışarıdaki sıcaklık -15 °C’nin altında olsa bile ısı üretilebilir. Kış aylarında ortamın ısıtmasını sağlayan ısı pompaları, yaz aylarında ters çevrimle soğutma amacıyla da kullanılabilir. Bu sayede yıl boyunca evdeki konforun keyfini çıkarmanıza yardımcı olabilecek çok yönlü bir teknolojiden faydalanmış olursunuz.
Isı Pompası ile Nasıl Tasarruf Ederim?
Isı pompası doğada var olan enerjiyi çok az yakıt harcayarak bina içerisine ısı olarak taşıyan ya da tam tersi bir işlem ile soğutan bir sistemdir. Ayrıca bu pompaların harcadığı enerji sunduğu enerjiye göre son derece düşüktür. Peki ısı pompası ne kadar elektrik harcar? Bunu hesaplamanın farklı yöntemleri vardır.
Genel olarak ısı pompalarının harcadığı 1kW’lık enerjiye karşılık kullandığı kaynağa göre 4 ila 8.5 arasında enerji aldığı söylenebilir. Bu oran yerden ısıtma sistemlerinde maksimum verimliliğe ulaşır. Yerden ısıtma sistemlerinde sirkülasyon için gerekli olan su sıcaklığını 40 °C olarak önemlidir. Bu oran aynen dikkate alınmadığında cihaz çok daha fazla enerji tüketecektir.
Bir Isı Pompası Ne Kadar Verimlidir?
Isı pompası çevrenizdeki ortamdan ısı kullanır. Bu nedenle karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olduğundan geleneksel ısıtma sistemlerine mükemmel bir alternatiftir. Peki bu alternatif ürünün verimliliği ne kadardır ve bunu nasıl ölçeriz?
Isı pompalarının ısıtmada sağladığı verimlilik, COP (Performans Katsayısı) ile hesaplanır. COP, gerekli olan iş için sağlanan ısıtma oranıdır ve ısı pompasının ne kadar verimliliğe sahip olduğunu gösterir. Örneğin; bir ısı pompası 1 kW civarında elektrik harcayıp 4 kW ısı üretiyorsa, COP da 4’tür.COP değeri ne kadar yüksek ise ısı pompası da o kadar verimlidir. Cihazın soğutmadaki verimliliği ise EER olarak adlandırılır ve ölçülür.
Isı pompası fiyatları, söz konusu COP ve EER değerlerine göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda marka ve modeller de fiyatı etkileyen önemli değişkenlerdir. Bu nedenle ısı pompası konusunda araştırma yaparken farklı markaların verimlilik oranlarına bakmak son derece önemlidir.
Farklı Markaların Isı Pompaları
Isı pompaları birçok farklı marka tarafından üretilen ürünlerdir. Her markanın kendine has ısı pompası modelleri bulunur. Ayrıca her model farklı özellik, şekil ve fiyata sahip olabilir. Bu nedenle bir ısı pompasını satın almadan önce farklı markaların modellerini araştırmanızda fayda vardır. Yazımızın devamında sizin için birkaç markanın ısı pompaları hakkında bilgi vereceğiz.
Daikin Isı Pompası
Daikin tarafından üretilen hava kaynaklı ısı pompası, dış ortamdaki ısıyı içine çekerek yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanır. Isı pompası çalışma sistemleri soğutucu akışkan içeren kapalı bir devreden oluşur. Bu sayede buharlaşma, sıkıştırma, yoğuşma ve genleşme aşamalarından oluşan termodinamik bir döngü oluştururlar.
Arçelik Isı Pompası
Arçelik ısı pompası modelleri 1 kW’lık elektrik enerjisinden 3 ila 5 kW’lık ısıtma veya soğutma enerjisi üretebilirler. Bu pompa motorin, gaz veya diğer tehlikeli maddeleri kullanmadıklarından bu maddelerin getirdiği riskleri de engellemiş olurlar.
Tüm bu özelliklerine ek olarak herhangi bir gaz bağlantısına veya yakıt tankına ihtiyaçları yoktur. Bu sayede tank sızıntısından dolayı zehirlenme, patlama, koku veya kirlenme gibi riskleri de içermezler.
Arçelik ısı pompası modelleri ısıyı havadan alır. Herhangi bir yerin kazılmasına veya sondaja ihtiyaçları yoktur. Hem iç hem de dış üniteleri kompakt boyutlara sahiptir. Dış ünitelerini çatı dahil olmak üzere binanın dışında herhangi bir yere yerleştirebilirsiniz.
Alevsiz ve dumansız çalıştıklarından iç ünitenin bulunduğu odaya bir bacaya veya sabit havalandırmaya gerek olmaz. Fosil yakıt ile çalışan sistemlere alternatif olarak geliştirilmişlerdir.
Dış havadan alınan havayı ısıya dönüştürdüklerinden ısınma masraflarınızın büyük bir kısmını dış ortam havasından sağlar. Böylece ısı pompası sayesinde ısınma masraflarından önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.
LG Isı Pompası
LG ısı pompası alan ısıtması, yerden ısıtma, soğutma ve sıcak su tedariki sağlayan son derece etkili bir sistemdir. Bu cihazları ne kadar uzun süre kullanırsanız o kadar fazla tasarruf edersiniz.
Bu sistemi yeni bir eve kurabileceğiniz gibi, mevcutta kullandığınız boyleri de değiştirmeniz mümkündür. LG ısı pompası boylere kıyasla 4 kat daha etkilidir. Ayrıca toksik atık bakımından tehlike içermediklerinden oldukça güvenli bir sistemdir.
Baymak Isı Pompası
Baymak kullanıcılarına kolay kullanım ve enerji tasarrufu özelliklerinin tamamını içinde barındıran ısı pompası modelleri sunar. Ayrıca yenilenen enerjinin önemine dikkat çeken Baymak, doğa dostu ürünleri marka bünyesinde barındırır.
Baymak ısı pompası modelleri ortamdan aldıkları havayı ısıtma enerjisine çevirir. Böylece enerji tasarrufunu ve konforu sunmayı hedefler. Yeni ısıtma sisteminizi bu markanın ürünleri ile kurabilir ya da mevcut sisteminizi yeni bir ürün ile değiştirebilirsiniz.