İçindekiler
- Hidromat (Fluid Kontrol) Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
- Hidromat Cihazının Avantajları Nelerdir?
- Hidromat Kullanmanın Kolaylıkları
- Hidromatlı (Fluid Kontrollü) Cihaz Kullananların Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar
- Hidromat Kullanırken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler
- Hidromat Kullanım Alanları
- Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır
- Hidromat Fiyatları
Hidromatlar, depoya gerek kalmadan şebekeye bağlanabilir yapıya sahiplerdir. Çünkü bunlar, kuru çalışmaya dayanıklı cihazlardır. Aynı zamanda gövdelerinin altında sıvı, gaz ve diğer akışkanların aynı yönde akmasını sağlayan daimi çekvalf bulundururlar.
Hidromat oldukça kullanışlı bir cihazdır. Böyle anılmasının sebebi; bakım ve ayar gerektirmemesi, kurulumunun sessiz ve montajının kolay olmasıdır. Her yerde ve alanda kullanılabilir dolayısıyla kullanımı rahattır. Ayrıca suda rutubet olmaz ve koku yapmaz. Üzerinde 3 adet işletme ledi bulundurmasıyla bu cihaz, yapması gereken işi hızlı ve rahat gerçekleştirir.
Hidromat (Fluid Kontrol) Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Hidromat cihazının piyasadaki diğer adı fluid kontroldür. Fluid kontrol, su ihtiyacına göre pompayı otomatik bir şekilde devreye alır ya da devreyi durdurur. Cihazın bu özelliği tıpkı denge tanklı hidroforlarda olduğu gibidir.
Kısaca özetlemek gerekirse hidromat bir pompayı çeşmenin açılmasıyla otomatik olarak çalıştırır ve çeşmenin kapanmasıyla durdurur. Yapısında böyle bir kontrol ünitesi bulunur. Ayrıca bir pompaya fluid kontrol takıldığı zaman, o pompa artık hidrofor olarak anılmaya başlanır.
Hidromat Cihazının Avantajları Nelerdir?
Öncelikle hidromat, yapısı bakımından oldukça avantajlı bir cihazdır. Geniş hacimli bir denge tankına sahip olmadığı için hidrofor, çok az yer kaplar. Bu yüzden kullanımı pratiktir ve en önemlisi de oldukça hafiftir.
Denge tankına sahip olmadığı için membran değiştirme gibi bir problem söz konusu değildir. Cihazın bir diğer özelliği kokusuz olmasıdır ve tankları delinmez bir yapıya sahiptir.
Musluklar sürekli aç kapa yapıldığı için hidromat cihazındaki pompa motoru aralıksız dur, kalk yapar. Bu durumun bir soruna yol açmaması için cihazın içinde kendinin sağladığı bir koruma sistemi bulunur.
Bahsettiğimiz bu koruma sistemi, cihazın kullanım ömrünü uzatan, mantıklı ve hassas bir işleyişe sahiptir. Koruma sisteminin mantığına göre su ihtiyacı bittiği zaman pompa, maksimum basıncını yapmış olur ve 15 saniye maksimum basınçta çalışmaya devam eder. Dolayısıyla musluk açıldığı zaman motor zaten devrede olacaktır. Böylece hidromat da zarar görmekten kurtulmuş olur.
Hidromat Kullanmanın Kolaylıkları
Her hidromat, alt kısmında geri akışı engelleyen ve bundan kaynaklanacak problemleri önleyen bir adet çekvalf bulundurur.
Hidromat, elektronik bir karta ve yapay beyne sahiptir. Örneğin, cihazda su kalmadığı zaman kendi kendinin zarar görmesini engellemek amacıyla 15 saniye boyunca çalışmaya devam eder. Bu özelliği sayesinde uzun ömürlü bir kullanım süresi sunar.
Su deposu kullanmaya gerek kalmadan tesisata direkt bağlanabilme özelliği sayesinde, susuz çalışmaya karşı önlem almak zorunda kalınmaz. Tıpkı tanklı hidroforlarda olduğu gibi.
Bu kendiliğinden yapıcı ve onarıcı sistem, hidromatlı tank çalıştıran kişinin üzerindeki stresi azaltmaktadır. Bu özellik sayesinde kişiler, acaba makina bozulacak mı, işim ertelenecek mi, gibi soruları artık sormayacaklar.
Hidromat üzerinde 3 adet led ışık bulunur. Bu led ışıklar; arıza, enerji ve motor devrede olarak adlandırılır. Bahsedilen led ışıkların her biri farklı anlamlara gelir. Hidromat cihazına sahip olan kişi, bu ışıklar sayesinde çalışma kolaylığına kavuşur.
Cihazın diğer cihazlara göre hem bakımı kolaydır hem de az maliyetlidir. Diğer cihazlara, bakım için en az 6 ayda bir tanka hava basılması gerekir. Bu nedenle hidromatın bakımı daha kolaydır. Ayrıca diğer cihazların bakımı ve temizliği için belirli bir maddi ücretin gözden çıkarılması gerekir.
Hidromatlı (Fluid Kontrollü) Cihaz Kullananların Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar
Eğer hidromatlı cihazlar kullanıyorsanız bu cihazlarla ilgili özellikleri ve kullanım şartlarını bilmeniz gerekir. Aşağıda hidromatlı cihazların bazı önemli özellikleri ve kullanım şartları verilmiştir. Bunlar;
- Fluid kontrol cihazlarını 1,5 Hp’den daha güçlü pompalarda kullanmanız gerekiyorsa ilk şartlardan biri panonun kontaktörlü olmasıdır.
- Fluid kontrollü cihazın aşırı nemli bölge ve mahallerde kart arızası vermesi muhtemeldir. Çünkü kendisi elektronik bir karta sahiptir.
- Voltaj dalgalanmalarının sık yaşandığı bölgelerde bu hidromat kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Eğer dikkatli olunmazsa cihazın ana kartı zarar görebilir.
Hidromat Kullanırken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler
- Hidromat takılması kararlaştırılan pompanın, en az 3 bar basınca kadar ulaşıyor olması gerekir. Örnek verecek olursak, maksimum basıncı 2,0 bar olan bir pompaya bu cihaz takılırsa pek sağlıklı sonuçlar elde edilmeyecektir. Bu yüzden pompanın en az 3 bar olmasına dikkat edilmelidir.
- Hidromatın basınç ayar aralığı son derece kısırdır. Bu yüzden de basınçta oluşan dalgalanmalar geniş bir yelpazede gerçekleşir. Hidromatı, yüksek basınç aralıklarında kullanmak mümkün değildir. Örneğin 4 ila 6 bar arasında bir basınç isteniyorsa cihazda ancak 2,5-6 bar aralığı sağlanması gerekir.
- 10 Bar ve üzerindeki ihtiyaçlar için hidromat cihazı kullanılamaz. Bunun sebebi hidromatın gövdesinin bu basınç şiddetine dayanabilecek yapıya sahip olmamasıdır.
- En ufak bir su kaçağında fluid kontrol derhal devreye girmektedir.
- Su kullanımının yoğun ve değişken olduğu durumlarda dikkatli olunması gerekir. Bunun sebebi bu tarz durumlarda hidromatlı hidroforun, çok sık devreye girip çıkmaktadır. Dolayısıyla 1 saatteki devreye giriş çıkış sayısı anlamına gelen şalt sayısı çok yüksek olur.
Hidromat Kullanım Alanları
Cihazlar yukarıda da bahsedildiği üzere belirli kullanım şartlarına sahiptir. Bu yüzden kullanımı her alan için uygun olmayabilir. Fluid kontrollü cihaz, genel olarak daire sayısının az olduğu ve çok sık kullanım gerektirmeyen bahçe sulama işleri için tavsiye edilmektedir.
Hidromat cihazların tavsiye edildiği diğer kullanım şartları ve alanları; su deposu koymanın mümkün olmadığı (ya da az olduğu) yerler ve hidroforun sürekli taşıması gerektiği zamanlardır.
Voltaj problemi ile sık karşılaşılan ortamlarda, iyi bir şekilde havalandırılmayan alanlarda ve aşırı rutubetli yerlere denge tanklı cihaz konulmalıdır.
Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır
Pompa ve hidromatın ayrı ayrı bağlantıları olabilir, peki bu durumda bağlantıyı nasıl yapmamız gerekiyor?
Hidromat pompayı kontrol ettiği için pompadan çıkan elektrik bağlantısını cihazın üzerinde eğer var ise elektrik prizine bağlıyoruz. Yok ise hidromatınız elektriğinin girdiği yerde 220V çıkış noktası bulunacaktır. Bağlantınızı bu çıkış noktasına yapabilirsiniz.
Bağlantı işlemi sonrasında elektrik önce hidromata, hidromat aracılığı ile de pompaya aktarılır. Bunun en önemli sebebi hidromatın basınç şarteli ile pompanın susuz çalışmasına engel olarak ve pompayı korumasıdır. Aynı zamanda içerisinde bulunan 1 veya 0,5 Litrelik genleşme tankı sayesinde pompayı su çarpma etkisinden koruyarak sistemin ömrünü uzatır.
Bu işlemlerden önce bağlantı şemasını detaylı bir şekilde incelemeyi unutmayınız.
Hidromat Fiyatları
Her üründe olduğu gibi hidromat fiyatları da belirli özelliklere ve şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. Hidromat ürününün özellikleri, fiyatı direkt olarak etkilemektedir. Hidromatın voltaj miktarı, maksimum akım değeri, frekansı, basınç seviyeleri kullanıcılar için önemli özelliklerdir.
Satın almadan önce, kullanacağınız alanın şartlarını belirlemeniz gerekir. Belirlediğiniz şartlara uygun bir hidromat almak sizi ekonomik anlamda sağlıklı bir tercihte bulunmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca ürünün sağlam olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Bazı mağazalarda ya da online alışveriş sitelerinde cihazın içerisine çek-valf entegre edilmiştir. Bu gibi ürünlerde fiyat artışı görülebilir.