Doğalgaz tesisatı evlerinizde doğalgaz tüketen kombi, şofben, ocak veya soba gibi cihazların çalışması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda ticarethanelerde bulunan gaz ocakları, klima santralleri, endüstriyel cihazlar, kazan daireleri gibi birçok alanda kullanılırlar.
Bu tesisat, insan sağlığını olumsuz etkilememesi için mutlaka yetkili firmalar tarafından özenli bir şekilde yapılmalıdır. Yapılacak ufak hatalarda dahi, cihazların beklendiği gibi çalışmamasının yanında ortamda bulunan canlıların zarar görmesine neden olabilir ve bu nedenle de önemli ölçüde can ve mal kayıplarına yol açabilmektedir.
Doğalgaz tesisatı bulunduğunuz şehrin gaz dağıtım firmaları tarafından belirlenen şartnamelere göre düzenlenmektedir. Tesisatların montajı ve projelendirilmesi söz konusu şartnameye uygun olacak şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bursa’da gaz dağıtım işlemi Bursagaz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bursay Mühendislik olarak Bursagaz tarafından yetkili ve şartnamenin her maddesine hakim bir firmayız.
Ev veya iş yerlerinizde yaptıracağınız tüm doğalgaz tesisatı işlemleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kararınızı vermeden önce aşağıdaki önemli bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Doğalgaz Tesisatı Avantajları
- Doğalgaz diğer yakıtlara göre daha uygundur.
Doğalgaz Tesisatı Nedir ?
Doğalgaz, petrolün bir çeşidi olan ve yeraltında bulunan fosil kaynaklı bir yanıcı gaz karışımına verilen addır. Doğalgaz tüketimine ülkemizde uzun yıllar önce başlanmıştır. Havadan daha hafif olan bu madde renksiz ve kokusuzdur.
Çevreye zarar verme oranı diğer türevlerine göre çok daha azdır. Doğalgaz tüketiminde meydana gelebilecek en büyük tehlike gaz kaçağıdır. Bu nedenle doğalgaz tesisatı kesinlikle gerekli tüm yetkinlik belgelerine sahip işinde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Doğalgaz yıllardan beri ev veya iş yerlerinin ısıtılması konusunda en etkili ve en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Doğalgaz kullanımı için mutlaka alanında uzman kişiler tarafından yapılmış bir tesisatın olması gerekmektedir.
Doğalgaz tesisatını oluşturan birçok bölüm bulunur. Bunları ana vana kolon borusu, dağıtım borusu, sayaç bağlantı hattı, tüketim hattı, ayrım hattı ve cihaz bağlantı hattı olarak bileşenlere ayırmak mümkündür.
Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır ?
1. Aşama Proje Üzerinde Kontroller
Doğalgaz sistemi yapılmadan önce veya herhangi bir değişim sürecine girilmeden proje onayı gerekir. Doğalgaz sistemleri sağlam ve güvenilir şekilde çalışmaya devam etmesi için proje çiziminin dikkatli şekilde yapılması önemli bir detaydır. Hali hazırda bulunan doğalgaz projesi üzerinde yapılan değişiklikler sistem aktif bir şekilde çalışmaya başlamadan önce onay alınmalıdır. Aksi takdirde doğalgaz sistemi devreye girmez.
2. Aşama Tesisatın Kurulması
Tesisatın sorunsuz bir şekilde kurulması için çizilen projenin birebir uygulaması yapılmalıdır. Tesisat kurulumu oldukça dikkat edilmesi gereken bir aşamadır. Herhangi yanlış bağlantı veya kurulum hem tesisat sistemine hem de evinize zarar verebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için tesisat kurulumunun güvenilir birine yaptırılması önemlidir.
3. Kaçak Testleri ve Saha Kontrolleri
Tesisat sisteminin kurulumu ve bağlantılarının tamamlanmasından sonra sıra kontrollere gelir. Tesisat sistem kontrolleri gaz açımı yapılmadan önce mutlaka yapılması gereken bir aşamadır. Bu aşamanın dikkatli ve işini bilen biri tarafından yapılması önemlidir. Çünkü herhangi bir dikkat hatasında büyük sorunlara yol açabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için kaçak kontrollerinin yapılıp onay verildikten sonra gaz kullanımına başlanması gerekir.
4. Aşama Gaz Açma İşlemi
Doğalgaz tesisatının en son adımı olan gaz açma işlemini gerçekleştirmek için bütün adımların tamamlandığına emin olmalısınız. Tesisatın sorunsuz bir şekilde tamamlanıp kaçak kontrolünün de yapılmasından sonra artık onay için hazır durumdasınız. Yetkili gaz dağıtım firmasından onay aldıktan sonra doğalgaz sisteminizi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Doğalgaz Kullanmak İçin Ne Gerekir?
Doğalgaz kullanabilmek için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir.
- Binaya kadar gelen bir gaz dağıtım hattı bulunmalıdır.
- Binada, daire veya dükkanlarda doğalgaz kullanılabilmesi için mutlaka doğalgaz tesisatı tamamlanmış olmalıdır.
- Bağlantının yapılması için mutlaka Bursagaz’a başvurulması gerekir.
- Doğalgaz abonesi olunmalı ve gazın kullanıma açılmış olması gerekmektedir.
Doğalgaz Tesisatı Kolon Hattı
Güncel Bursagaz şartnamesine göre doğalgaz tesisatı kolon hattından olması gerekenler;
• Kolon kritik hat 1 mbar’dan daha düşük olmalıdır.
• Kolon tesisatında ana kesme vanası ve mekanik deprem vanası kullanımı zorunludur.
• Kullanılan bu vanaların sacdan yapılan bir kutu ile muhafaza edilmesi gerekmektedir.
• Kolon hattına bağlı topraklama çubuğu ve topraklama raporu olmak zorundadır.
• Kolon doğalgaz tesisatı için yapılan bütün değişiklikler kaynaklı olmak zorundadır.
Yukarıda yer alan maddelerden herhangi biri tesisatta kullanılmamış veya uygun olmayabilir. Böyle bir durumda gazın açılması ve projenin çizilmesi için Bursagaz şartnamesine uygun bir şekilde doğalgaz tesisatı yeniden düzenlenmeli ve projesinin çizilmesi gerekmektedir.
Daire İçi Doğalgaz Tesisatı
Evlerinizde kullanıldığınız gaz yakıtlı cihazların çalışması için daire içindeki doğalgaz tesisatı kurulmuş olmalıdır. Ana vanadan başlayarak daire kapınıza kadar gelen ve oradan da cihazlarınıza bağlanan tesisat hattına daire içi doğalgaz tesisatı denmektedir.
Tesisat yapılmadan önce kullanılacak olan cihazlar ve kapasiteleri belirlenmeli, bu doğrultuda kullanılacak boru çapları hesaplanmalıdır. İşlemlerin tamamı sunmuş olduğumuz aşamalı hizmetler ile kusursuz bir şekilde yürütülmektedir.
İşlemin ilk adımı ücretsiz keşiftir. Sonrasında anlaşılması halinde sözleşme imzalanarak doğalgaz tesisatı montajına geçilir. Yapılan montaj ve kullanılan cihazlar projelendirilerek Bursagaz’a gönderilir. Onaylanan projeniz Bursagaz tarafından son bir kez kontrol edilir ve sonrasında size teslim edilir.
- Daire içerisindeki tesisatın kritik hattı 0,8 mbar’dan düşük olmalıdır.
- Sayaçtan sonra gelen hat DN25 veya DN20 olmalıdır. DN20 ile başlarsa ve kritik hat 0,8 mbar’dan yüksekse boru çapı DN25 ile değiştirilir.
- Kazanlı sistemlerde ise söz konusu çaplar daha büyük olabilir. Böyle bir durumda hat DN32 ile başlar ve doğalgaz tesisatı tamamen kaynaklı tesisat olmalıdır.
- Tavanda alçıpan, asmolin, köpük, ahşap ve asma tavan gibi yanıcı malzemeler kullanılmışsa, gaz alarm cihazı ve selenoid vana kullanılmalıdır.
- Mevcut tesisatta projelendirilen sayaç, ocak ve kombi flexi gibi parçalar eski ve şartnameye uygun değilse yenileri ile değiştirilmelidir.
- Mevcut tesisatta doğalgaz borusu kiriş veya kolon içinden geçirilmişse bu hat kolon veya kirişin içerisinden çıkarılmak zorundadır.
- Sayaçtan sonra test nipeli takılması, şartnameye göre zorunlu tutulmuştur.
- Kolon tesisatına bağlı bir topraklama çubuğu veya topraklama raporu alınması zorunludur.
- Kombi veya şofben gibi cihazlar balkonda bulunuyorsa ve balkon cam gibi ürünler ile kapatılmamışsa, cihazlar mutlaka dolap ile kapatılmalıdır.
Tüm Sorularınızın Cevabı için Bizim ile İletişime Geçin…
Doğalgaz Tesisatında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğalgaz tesisatı kurulurken bu işlemler kesinlikle gerekli tüm yeterliliklere sahip, işinin ehli ustalar tarafından yapılmalıdır. Bu tip tesisatların kurulumu sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.
Kurulan sistemin bağlantılarının tamamında sızdırmazlık özelliğine sahip malzemeler ve sızdırmazlık macunu kullanılmalıdır. Bu doğrultuda yapılabilecek en iyi tercih, keten kullanımı olarak gösterilebilir. Tesisat mutlaka proje ile bire bir aynı olacak şekilde döşenmelidir.
Tüm bunlara ek olarak doğalgaz tesisatı yetkili doğalgaz firması ve gaz kuruluşları tarafından kontrol edilmelidir. Bursay Mühendislik olarak bu konuda yetkili firmayız. Bu nedenle tesisat aşamalarının tamamında bizimle çalışabilirsiniz.
Gerektiğinde rahatça müdahale edilebilmesi için tesisatta bulunan boruların tamamına erişim kolay olmadır. Bağlantı noktaları ketenle ve sızdırmazlık macunuyla yapılmalıdır. Çelik gaz taşıyıcı boruları görünür ve tehlike anında müdahaleleri kolay olacak şekilde döşenmelidir.
Boruların tamamı kelepçe kullanılarak sabitlenmelidir. Doğalgaz tesisatı borularının paslanmaya karşı korunaklı olmasına dikkat edilmedir. Olası yangın ihtimaline karşın tesisatın elektrik hattına uzaklığı hesaplanmalıdır. Gaz dağıtım firmasının yönetmeliklerine harfiyen uyulmalıdır.
Doğalgaz Tesisatında Kaçak
Doğalgaz tesisatında kaçak olduğunu anlamak bazen gözlem yapmayı gerektirebilir. Örneğin kombinizin veya şofbeninizin ani basınç düşmelerini takip ederek tesisatta kaçak olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Bazı durumlarda ise gaz kaçağı, ortama yaydığı kötü kokuyla kendini belli edebilir. Tesisatında gaz kaçağı olduğunu fark ettiyseniz veya şüpheleniyorsanız, mutlaka gaz dağıtım şirketine başvurabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak doğalgaz tesisatı yetkili doğalgaz firması ve gaz kuruluşları tarafından kontrol edilmelidir. Bursay Mühendislik olarak bu konuda yetkili firmayız. Bu nedenle tesisat aşamalarının tamamında bizimle çalışabilirsiniz.
Ortamda bulunan sızıntının yoğunluğunu ölçmek için tasarlanan ve bağımsız olarak kullanılan cihaza gaz kaçak dedektörü denir. Tesisatta bulunan gaz sızıntısı belli bir seviyeye ulaştığı zaman, sesli ve ışıklı uyarılar vererek kişileri uyarmak amacıyla kullanılır.
Bu tip cihazlar doğalgaz tesisatı kaçakları nedeniyle meydana gelebilecek olan yangınlar, zehirlenme ve patlamalara karşı oldukça gerekli bir önlemdir. Gaz alarm cihazı olarak da bilinen bu cihazlar tüm tesisatlarda mutlaka kullanılmalıdır. Bu konu ile alakalı detaylı bilgiye bizimle iletişime geçerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bursay Mühendislik olarak tüm tesisat ve kaçak işlemlerinizde size en iyi şekilde destek sunuyoruz.
Doğalgaz Tesisatı Fiyatları
Doğalgaz dünya çapında ve ülkemizin genelinde en sık tercih edilen ısınma sistemi olarak görülmektedir. Doğalgaz tesisatı yaptırmaya karar vermenizin ardından mutlaka uzman bir tesisat ustası seçmeli ve en kaliteli malzemeleri kullanmalısınız.
Doğalgaz tesisatı fiyatları ve kusursuz hizmet anlayışıyla Bursay Mühendislik olarak her aşamada size destek sunuyoruz. İşinde uzman ustalarımız ve deneyimli proje mühendislerimiz gerekli olan tüm belgelerini almış ve Bursagaz tarafından tam yetkiye sahiptir.