Doğalgaz Aboneliğini Nasıl Üzerime Alırım?

Doğalgaz Aboneliğini Nasıl Üzerime Alırım?

Yeni bir eve taşınmak birçok kişi tarafından heyecan verici fakat bir o kadar da yorucu bir süreçtir. Bu süreçte güvenilir bir nakliye firması bulunur, ev temizlenir, eşyalar taşınıp yerleştirilir. Bu esnada elektrik, su, doğalgaz aboneliği gibi işlemler de halledilir. Dolayısıyla doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusu da en çok bu aşamada kafaları kurcalar.
Dogalgaz-Abonelini-Nasil-Üzerime-Alirim-1

Doğalgaz Aboneliğini Üzerinize Almak Hakkında Bilgiler

  • Doğlgaz aboneliği için tesisatınız yok ise güvenilir bir firmayla görüşmelisiniz.
  • Gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra başvurarak abonelik alabilirsiniz.
  • Abonelik açmak için bir yandan da seçtiğiniz firmaya proje çizimi yaptırmalısınız.

Doğalgaz abonelik işlemlerinde doğalgaz kullanımını yapacak kişinin bizzat başvuru yapması gerekir. Kendiniz başvuru için o anda müsait değilseniz doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye düşünebilirsiniz. Bu durumda noter aracılığı ile vekalet vermeniz gerekir. İster ev sahibi ister kiracı olun her halükarda doğalgaz aboneliğinin üzerinize olması Türkiye’nin her yerinde zorunludur. 

  • Kiracısı olduğum evin aboneliğini nasıl üzerime alırım,
  • Daha önce hiç abonelik başvurusu olmayan sıfır bir evin doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım,
  • Online abonelik başvurusu nasıl yapılır,
  • Abonelik sırasında hangi evraklar gereklidir,
  • Aboneliğimi nasıl taşıyabilirim gibi sorular kafanızı meşgul ediyor olabilir. Bu yazımızda tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

İlk Kez Doğalgaz Açtırmak İçin Gerekli Olan Belgeler

Daha önce herhangi bir bağlantı yapılmamış bir dairenin doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyorsanız bunun için bir takım evrakların gerekli olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle bağlı olduğunuz ilin gaz dağıtım firmasının web sitesini inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olmanızı öneririz. Ancak genel olarak sizden talep edilecek olan evraklar aşağıdaki şekildedir.

  • Nüfus cüzdanı aslı
  • Dairenin tapusu
  • Daire kiralık ise kira sözleşmesi
  • Zorunlu deprem sigortasının poliçesi
  • Eğer apartmana yeni bir hat çekiliyorsa ve apartman 8 veya daha fazla bölümden oluşuyorsa noterden tasdik edilmiş apartman karar defteri kayıt notu
  • Yapı ruhsatı
  • Numarataj belgesi
  • Binanın metrekare cetveli

Doğalgaz Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce, ilk kez doğalgaz aboneliği açtırmanın en meşakkatli durum olduğunu söyleyebiliriz. Eğer daireniz için ilk kez bir abonelik başvurusu yapacaksanız ilk önce yetkili bir firmadan doğalgaz projelendirmesi yaptırmanız gerekir.

Eğer doğalgaz servis kutunuz yoksa ya da sokağınızdan hat geçmiyorsa hattın çekilmesi için bulunduğunuz ilin gaz dağıtım firmasına başvurmalısınız. Böyle bir durumda doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusunun cevabına ise yazımızın devamında daha detaylı bir şekilde değineceğiz. 

Evinizin Önünde Doğalgaz Servis Kutusu Var mı?

İlk önce evinize yakın bir yerden doğalgaz hattı geçip geçmediğini öğrenmeniz gerekir. Bunu ilinizde bulunan doğalgaz dağıtım şirketinden öğrenebilirsiniz. Böylece binanıza doğalgaz hattı çekilmesini ve servis kutusu koyulmasını talep edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken müşteri hizmetlerine başvurarak doğalgaz aboneliği yaptırmaktır.

Doğalgaz piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliği 36. maddeye göre; tüketici talebi halinde dağıtım şirketleri başvuran tüm tüketicileri dağıtım ağına bağlamakla yükümlüdür. Dağıtım şirketleri yaptığınız başvuruyu, en geç 15 gün içerisinde değerlendirmeli ve işleme almalıdır.

Sonuçta talebiniz uygun bulunursa sizinle bir abonelik bağlantı sözleşmesi yapılır. Aksine uygun bulunmaz ise gerekçesi size yazılı olarak bildirilir. Böylece servis kutusu olmadan doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusuna cevap vermiş oluyoruz.

Doğalgaz Kullanımına Uygun İç Tesisatınız Varsa Ne Yapmalısınız?

Tesisatım uygun olduğunda doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikle resmi kimliğiniz ile bağlı olduğunuz ilin gaz dağıtım şirketine başvurmanız gerekiyor. Ayrıca güvence bedelini ödemeli ve sözleşme yapmalısınız.

Başvuru sonrasında doğalgaz projenizi çizen sertifikalı firma ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu firma tesisatınızı onaylatmak üzere projenizi gaz dağıtım firmasına göndermelidir. Ayrıca onaydan sonra gaz açımınız için başvuruda bulunmalıdır. 

Projemi çizen firmayı bilmiyorum, o halde doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye sorabilirsiniz. Durum öyleyse gaz dağıtım firmanızdan projenizi kimin çizdiğini öğrenebilirsiniz. Bu aşamada projenizi muhakkak sertifikalı bir firma çizmelidir, bunu unutmayın. Aksine bir durum gerçekleşirse gaz dağıtım firmaları projenin yeniden çizilmesini isteyecektir.

Doğalgaz Kullanımına Uygun İç Tesisatınız Yoksa Ne Yapmalısınız?

Dairenizde doğalgaz kullanmak istiyorsanız fakat iç tesisatınız yoksa, bu halde doğalgaz aboneliğini üzerime nasıl alırım diye merak edebilirsiniz. Böyle bir durumda ilk önce gaz dağıtım şirketiniz tarafından onaylanmış sertifikalı bir iç tesisat firmasına başvurmalı ve sözleşme imzalamalısınız. 

Bu sözleşmenin ardından firma dairenizin tesisat projesini çizip onaylatacaktır. Projenizin onaylanmasının ardından daire içerisine doğalgaz tesisatı döşenir. Tesisat döşendikten sonra gaz kullanım anlaşmasının yapılması gerekir.

Son olarak iç tesisat gaz açma randevusu alınır ve iç tesisatın dağıtım sistemi ile olan bağlantısı gerçekleştirilir. Tesisatın son aşamada uygun bulunmaması durumunda, tesisat kontrol edilmeli ve eksiklikler giderilip yeniden başvurulmalıdır.

Abonelik İlk Bağlantı Ücreti Nedir?

Doğalgaz aboneliğinin bağlantı ücreti, EPDK yönetmeliğinin 36. maddesine göre tüketiciden tahsili bir defaya mahsustur. Sayaç ve bağlantı bedeli de bu ücretin içerisinde yer alır. Bağlantı bedeli EPDK tarafından her yıl güncellenir.

Bunun yanı sıra doğalgaz abonelik devri ücreti üzerinden %18 KDV ve %1,896 damga vergisi alınır. Şehrinizdeki tüm sayaçlar doğalgaz dağıtım şirketine aittir. Dolayısıyla bu sayaçların bakımı, kontrolü ve takılması gibi işlemlerin sorumluluğu gaz dağıtım şirketine aittir.

Doğalgaz Abonelik Devri Nasıl Yapılır?

Doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusunu cevapladık. Bu durumda neler yapmanız gerektiğinden bahsettik. Peki doğalgaz aboneliği devri nasıl yapılır? Şimdi bunu açıklayalım.

Doğalgaz devir işleminde başvuruyu faturayı üzerine alacak kişinin yapması gerekir. Fakat faturayı üzerine alacak kişi başvuruyu yapamıyor olabilir. O halde mutlaka noter onaylı vekil işlem yapmalıdır. Ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin sözleşmenin kullanıcı adına yapılması zorunludur.

Doğalgaz Abonelik Devri İçin Gerekli Belgeler

Devir işleminde doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyor olabilirsiniz. Elbette bu işlem için de bir takım belgeler gerekiyor. İşte başvuru yapmak için gerekli olan evraklar ve yapılması gereken işlemler;

  • Güvence bedeli yatırılmalı
  • Sayaç açma ve kapatma bedeli
  • Gazın açılmasına dair işlemler
  • Taşındığınız bölgede önceden başka bir gaz aboneliği alınmamış ise mutlaka ilk bağlantı anlaşması yapılması gerekir.
  • TC resmi kimliği
  • Sözleşmesi yapılacak olan dairenin tesisat numarası
  • Tapu veya kira kontratı fotokopisi (kira kontratında mutlaka ev sahibinin T.C. kimlik numarası yer almalıdır)

Eğer bir iş yeri için doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyorsanız böyle bir durumda başka belgelere de ihtiyacınız olacaktır. Bunun için yukarıda saydığımız belgelerin yanı sıra;

  • İşyerinize ait kaşe
  • Vergi levhası fotokopisi veya internet çıktısı
  • Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin ilk sayfasının fotokopisi
  • Yetki belgesi ve imza sirküleri

İnternetten Doğalgaz Aboneliği Nasıl Yapılır?

Peki daha kolay bir şekilde doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyor musunuz? Cevabı basit, elbette internetten. Aynı zamanda doğalgaz üstüne alma nereden yapılır sorusu içinde en basit cevap online hizmetlerdir.

Doğalgaz şirketlerinin bir kısmı işlemlerin daha hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için online başvuru hizmeti verir. Bu sayede çok daha kısa sürede doğalgaz aboneliği veya kiracı doğalgaz aboneliği başvurusu yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğalgaz aboneliğini e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir.

  • Online doğalgaz aboneliği başvurusunu yapabilmek için ilk önce e-Devlet “Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına girin.
  • Sisteme giriş seçeneklerinden herhangi birini seçip e-Devlet’e giriş yapın.
  • Doğalgaz aboneliğine başvuracağınız ili seçin.
  • Ardından “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesini tıklayarak bilgilerinizi girin ve başvurunuzu gerçekleştirin.

Doğalgaz abonelik işlemlerinde doğalgaz kullanımını yapacak kişinin bizzat başvuru yapması gerekir. Kendiniz başvuru için o anda müsait değilseniz doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye düşünebilirsiniz. Bu durumda noter aracılığı ile vekalet vermeniz gerekir. İster ev sahibi ister kiracı olun her halükarda doğalgaz aboneliğinin üzerinize olması Türkiye’nin her yerinde zorunludur. 

  • Kiracısı olduğum evin aboneliğini nasıl üzerime alırım,
  • Daha önce hiç abonelik başvurusu olmayan sıfır bir evin doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım,
  • Online abonelik başvurusu nasıl yapılır,
  • Abonelik sırasında hangi evraklar gereklidir,
  • Aboneliğimi nasıl taşıyabilirim gibi sorular kafanızı meşgul ediyor olabilir. Bu yazımızda tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

İlk Kez Doğalgaz Açtırmak İçin Gerekli Olan Belgeler

Daha önce herhangi bir bağlantı yapılmamış bir dairenin doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyorsanız bunun için bir takım evrakların gerekli olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle bağlı olduğunuz ilin gaz dağıtım firmasının web sitesini inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olmanızı öneririz. Ancak genel olarak sizden talep edilecek olan evraklar aşağıdaki şekildedir.

  • Nüfus cüzdanı aslı
  • Dairenin tapusu
  • Daire kiralık ise kira sözleşmesi
  • Zorunlu deprem sigortasının poliçesi
  • Eğer apartmana yeni bir hat çekiliyorsa ve apartman 8 veya daha fazla bölümden oluşuyorsa noterden tasdik edilmiş apartman karar defteri kayıt notu
  • Yapı ruhsatı
  • Numarataj belgesi
  • Binanın metrekare cetveli

Doğalgaz Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce, ilk kez doğalgaz aboneliği açtırmanın en meşakkatli durum olduğunu söyleyebiliriz. Eğer daireniz için ilk kez bir abonelik başvurusu yapacaksanız ilk önce yetkili bir firmadan doğalgaz projelendirmesi yaptırmanız gerekir.

Eğer doğalgaz servis kutunuz yoksa ya da sokağınızdan hat geçmiyorsa hattın çekilmesi için bulunduğunuz ilin gaz dağıtım firmasına başvurmalısınız. Böyle bir durumda doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusunun cevabına ise yazımızın devamında daha detaylı bir şekilde değineceğiz. 

Evinizin Önünde Doğalgaz Servis Kutusu Var mı?

İlk önce evinize yakın bir yerden doğalgaz hattı geçip geçmediğini öğrenmeniz gerekir. Bunu ilinizde bulunan doğalgaz dağıtım şirketinden öğrenebilirsiniz. Böylece binanıza doğalgaz hattı çekilmesini ve servis kutusu koyulmasını talep edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken müşteri hizmetlerine başvurarak doğalgaz aboneliği yaptırmaktır.

Doğalgaz piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliği 36. maddeye göre; tüketici talebi halinde dağıtım şirketleri başvuran tüm tüketicileri dağıtım ağına bağlamakla yükümlüdür. Dağıtım şirketleri yaptığınız başvuruyu, en geç 15 gün içerisinde değerlendirmeli ve işleme almalıdır.

Sonuçta talebiniz uygun bulunursa sizinle bir abonelik bağlantı sözleşmesi yapılır. Aksine uygun bulunmaz ise gerekçesi size yazılı olarak bildirilir. Böylece servis kutusu olmadan doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusuna cevap vermiş oluyoruz.

Doğalgaz Kullanımına Uygun İç Tesisatınız Varsa Ne Yapmalısınız?

Tesisatım uygun olduğunda doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikle resmi kimliğiniz ile bağlı olduğunuz ilin gaz dağıtım şirketine başvurmanız gerekiyor. Ayrıca güvence bedelini ödemeli ve sözleşme yapmalısınız.

Başvuru sonrasında doğalgaz projenizi çizen sertifikalı firma ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu firma tesisatınızı onaylatmak üzere projenizi gaz dağıtım firmasına göndermelidir. Ayrıca onaydan sonra gaz açımınız için başvuruda bulunmalıdır. 

Projemi çizen firmayı bilmiyorum, o halde doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye sorabilirsiniz. Durum öyleyse gaz dağıtım firmanızdan projenizi kimin çizdiğini öğrenebilirsiniz. Bu aşamada projenizi muhakkak sertifikalı bir firma çizmelidir, bunu unutmayın. Aksine bir durum gerçekleşirse gaz dağıtım firmaları projenin yeniden çizilmesini isteyecektir.

Doğalgaz Kullanımına Uygun İç Tesisatınız Yoksa Ne Yapmalısınız?

Dairenizde doğalgaz kullanmak istiyorsanız fakat iç tesisatınız yoksa, bu halde doğalgaz aboneliğini üzerime nasıl alırım diye merak edebilirsiniz. Böyle bir durumda ilk önce gaz dağıtım şirketiniz tarafından onaylanmış sertifikalı bir iç tesisat firmasına başvurmalı ve sözleşme imzalamalısınız. 

Bu sözleşmenin ardından firma dairenizin tesisat projesini çizip onaylatacaktır. Projenizin onaylanmasının ardından daire içerisine doğalgaz tesisatı döşenir. Tesisat döşendikten sonra gaz kullanım anlaşmasının yapılması gerekir.

Son olarak iç tesisat gaz açma randevusu alınır ve iç tesisatın dağıtım sistemi ile olan bağlantısı gerçekleştirilir. Tesisatın son aşamada uygun bulunmaması durumunda, tesisat kontrol edilmeli ve eksiklikler giderilip yeniden başvurulmalıdır.

Abonelik İlk Bağlantı Ücreti Nedir?

Doğalgaz aboneliğinin bağlantı ücreti, EPDK yönetmeliğinin 36. maddesine göre tüketiciden tahsili bir defaya mahsustur. Sayaç ve bağlantı bedeli de bu ücretin içerisinde yer alır. Bağlantı bedeli EPDK tarafından her yıl güncellenir.

Bunun yanı sıra doğalgaz abonelik devri ücreti üzerinden %18 KDV ve %1,896 damga vergisi alınır. Şehrinizdeki tüm sayaçlar doğalgaz dağıtım şirketine aittir. Dolayısıyla bu sayaçların bakımı, kontrolü ve takılması gibi işlemlerin sorumluluğu gaz dağıtım şirketine aittir.

Doğalgaz Abonelik Devri Nasıl Yapılır?

Doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım sorusunu cevapladık. Bu durumda neler yapmanız gerektiğinden bahsettik. Peki doğalgaz aboneliği devri nasıl yapılır? Şimdi bunu açıklayalım.

Doğalgaz devir işleminde başvuruyu faturayı üzerine alacak kişinin yapması gerekir. Fakat faturayı üzerine alacak kişi başvuruyu yapamıyor olabilir. O halde mutlaka noter onaylı vekil işlem yapmalıdır. Ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin sözleşmenin kullanıcı adına yapılması zorunludur.

Doğalgaz Abonelik Devri İçin Gerekli Belgeler

Devir işleminde doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyor olabilirsiniz. Elbette bu işlem için de bir takım belgeler gerekiyor. İşte başvuru yapmak için gerekli olan evraklar ve yapılması gereken işlemler;

  • Güvence bedeli yatırılmalı
  • Sayaç açma ve kapatma bedeli
  • Gazın açılmasına dair işlemler
  • Taşındığınız bölgede önceden başka bir gaz aboneliği alınmamış ise mutlaka ilk bağlantı anlaşması yapılması gerekir.
  • TC resmi kimliği
  • Sözleşmesi yapılacak olan dairenin tesisat numarası
  • Tapu veya kira kontratı fotokopisi (kira kontratında mutlaka ev sahibinin T.C. kimlik numarası yer almalıdır)

Eğer bir iş yeri için doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyorsanız böyle bir durumda başka belgelere de ihtiyacınız olacaktır. Bunun için yukarıda saydığımız belgelerin yanı sıra;

  • İşyerinize ait kaşe
  • Vergi levhası fotokopisi veya internet çıktısı
  • Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin ilk sayfasının fotokopisi
  • Yetki belgesi ve imza sirküleri

İnternetten Doğalgaz Aboneliği Nasıl Yapılır?

Peki daha kolay bir şekilde doğalgaz aboneliğini nasıl üzerime alırım diye merak ediyor musunuz? Cevabı basit, elbette internetten. Aynı zamanda doğalgaz üstüne alma nereden yapılır sorusu içinde en basit cevap online hizmetlerdir.

Doğalgaz şirketlerinin bir kısmı işlemlerin daha hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için online başvuru hizmeti verir. Bu sayede çok daha kısa sürede doğalgaz aboneliği veya kiracı doğalgaz aboneliği başvurusu yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğalgaz aboneliğini e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir.

  • Online doğalgaz aboneliği başvurusunu yapabilmek için ilk önce e-Devlet “Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına girin.
  • Sisteme giriş seçeneklerinden herhangi birini seçip e-Devlet’e giriş yapın.
  • Doğalgaz aboneliğine başvuracağınız ili seçin.
  • Ardından “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesini tıklayarak bilgilerinizi girin ve başvurunuzu gerçekleştirin.

Kategoriler: [post_category]

Bursay'a Abone Ol

Mekanik Tesisat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Mekanik Tesisat Nedir ve...

Mekanik tesisat, inşaat sektöründe konforu ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik olarak planlanan ve bir yapının iç…
Kombi Çalışma Prensibi

Kombi Çalışma Prensibi

Kombi, ev veya iş yerlerinde kış aylarında önemli bir role sahip olan cihazlardır. Bu cihazlar, yaşam…
Doğalgaz Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Doğalgaz Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Doğalgaz kaçağı belirtileri, özellikle doğalgaz tesisatının standartlara uygun olmadığı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu tehlikeli durumu önlemek…
Mekanik Tesisat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Mekanik Tesisat Nedir ve...

Mekanik tesisat, inşaat sektöründe konforu ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik olarak planlanan ve bir yapının iç…
Kombi Çalışma Prensibi

Kombi Çalışma Prensibi

Kombi, ev veya iş yerlerinde kış aylarında önemli bir role sahip olan cihazlardır. Bu cihazlar, yaşam…