İçindekiler
Boylerin iç tasarımında bulunan serpantin sayesinde dilediğiniz kaynaklardan suyu depolayabilir ve ısıtabilirsiniz. Bu tanımlara bakarak boyler nedir sorusuna kısaca, su depolamanıza ve ısıtmanıza yarayan basınçlı kaplar cevabını verebiliriz.
Boylerin Ortaya Çıkış Tarihi
Boyler nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır diye merak ediyor olabilirsiniz. Boylerlerin üretim tarihine baktığımızda, binalarda merkezi ısı sistemlerinin kurulumlarının yaygınlaşması ile birlikte arttığını görebiliriz. Çünkü merkezi ısı sistemlerinin kurulması, beraberinde kullanılabilir su ihtiyacının merkezi sistemden sağlanması taleplerinin oluşturmuştur. Dolayısı ile bu taleplerin karşılanması için boylerler üretilmeye başlanmıştır.
Boylerler, sıcak su üretimini en ekonomik, basit ve etkili şekilde gerçekleştiren tesisat elemanı olmakla birlikte aynı zamanda da suların depolanmasını sağlayan işleve sahip cihazlardır.
Tabii ki gelişen ve ilerleyen teknoloji sayesinde her geçen gün boylerlerin işlevsel özellikleri arttırılarak, kullanıcılar için daha verimli ve faydalı bir hale getirilmektedir.
Boyler Kullanım Alanları Nerelerdir?
Boyler nedir sorusunu anladım da peki, boyler ne işe yarar dediğinizi duyar gibiyiz. Boylerler genellikle, bireysel sıcak su üretiminin yerine ekonomik yarar sağlamak amaçlı, insanların toplu olarak yaşadığı alanlarda sıcak su hazırlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Hastaneler, yurtlar, oteller, apartmanlar, kışlalar, şantiyeler, fabrikalar gibi toplu su ihtiyacının sık görüldüğü alanlarda kullanılması tercih edilmektedir.
Boyler Çeşitleri Nelerdir?
Her cihazda ve makinede olduğu gibi boylerlerde de sizin ihtiyaçlarınıza hitap edecek farklı çeşitler bulunmaktadır. Tek serpantinli boyler, çift serpantinli boyler, elektrikli boyler olmak üzere toplam üç çeşit boyler mevcuttur. Gelin birlikte bu boylerlerin ne gibi özellikleri olduğuna ve hangi ihtiyaçlar doğrultusunda üretildiklerine bakalım.
Tek Serpantinli Boyler
Adından da anlaşılacağı gibi bu tip boylerlerin içerisinde bir tane serpantin bulunmaktadır. Su ısıtma ve depolama işlemini tek serpantin ile gerçekleştirmeye çalışan boyler çeşididir. Termoboyler nedir sorusu ile karşılaştığınızda onun serpantinli termosifon modeli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz.
Çift Serpantinli Boyler
Bu modeldeki boylerlerde çift serpantin bulunmaktadır. Çift serpantin sayesinde depolanan su tek serpantinli boylerde olduğundan 2 kat daha hızlı ısınmaktadır.
Elektrikli Boyler
Güneş enerjisi, kazan, jeotermal kaynak vb. ısı kaynağının hiçbirinin bulunmadığı bir yerde ısıtma işlemini elektrik enerjisi ile gerçekleştirebildiğiniz boyler çeşididir.
Boyler Tesisat Ekipmanları ile Nasıl Kullanılır?
Boyler nedir ve çeşitleri nelerdir gibi konu başlıklarından sonra önemli olan mesele, boylerlerin tesisat ekipmanları ile nasıl kullanılması gerektiğidir. Boylerlerin nasıl kullanılması gerektiğini yeterince bilmiyorsanız ya da eksik bir bilgiye sahipseniz bilgilerinizi yenilemeniz gerekir.
Isıtma sistemlerini genel olarak tanımlayacak olursak, bir akışkan yolu ya da doğrudan ısıtma sistemi ile bir ortamı ısıtmaya yarayan sistemlere denmektedir. Boylerlerin kendi içindeki ısıtma sisteminde kullanılan ısıtıcı akışkanlar da genellikle kaskad ya da kazan sistemlerinden elde edilen sıcak sulardır.
Sirkülasyon sağlanması için bir pompa vasıtası ile kapalı devre oluşturulmaktadır. Boyler üzerinde yer alan termostat girişleri de sıcaklığın kontrol edilmesini sağlamaktadır. Bahsedilen bu termostat girişlerinden elde edilen sıcaklık değerlerine göre akış, pompa kontrolü ile kesilmektedir.
Giriş sıcaklığı ve pompa hızı, hedeflenen ısıtma süresine göre ayarlanarak maksimum verimliliğe sahip bir ısıtma sağlamayı amaçlar.
Boyler ile İlgili Merak Edilen Bazı Konular
Boyler nedir sorusu ile ilişkili olan ve merak edilen birkaç soru daha bulunmaktadır. Aşağıda derlenmiş olan bu soruların asıl içeriğini boyler çalışma prensibi oluşturmaktadır.
Boylerde Emaye Neden Önemlidir?
Boyler nedir konusunu ele alıp emaye kullanımından bahsetmemek olmaz. Boylerde emaye kullanımı çok önemlidir. Çünkü boylerin içerisi titanyum emaye ile kaplandığında daha hijyenik bir sonuç alınmaktadır. Fakat kaplamada dikkat edilmesi gereken noktalar, boylerlerde kullanılan emaye bor ve silisyumdan oluşan ana yapılardır.
Bu ana yapıların ağır metal içermemesine özen gösterilmelidir. RoHS değerlerini ve Avrupa standartlarına uygun bir şekilde üretilmelidirler.
Neden Magnezyum Anot Çubuğu Kullanılmalıdır?
Galvaniz ve emaye kaplı boylerlerin korozyon tehlikesi ile karşı karşıya kalmamaları adına magnezyum anot çubuğu kullanılmalıdır. Depo içinde oluşan elektroliz sayesinde magnezyum anotlar çözünür.
Magnezyum anot çubuklar genellikle emaye kaplamada ihtiyaç duyulan yerlere yapıştırılır ve böylece meydana gelebilecek hasarlar önlenmiş olur. Aynı zamanda boylerler de magnezyum anot çubuk kullanımı Avrupa standartlarına uygun bir biçimde kullanılmalıdır. Buradaki asıl hedef depo ömrünü boylerlere zarar vermeden maksimum seviyeye çıkarmaktır.
Boylerde Dayanım Testi Nasıl Yapılmalıdır?
Boyler nedir sorusunun içinde yer alan bir diğer konu da dayanım testleridir. Boylerin su ısıtıcılar ve su depolayıcılar olarak tanımlandığını biliyoruz. Dolayısı ile bu cihazlar sürekli olarak su ile temas ettikleri için temas eden yüzeylerin korozyon süreçlerinin test edilmesi gerekir. Bu test sağlık ve hijyen için oldukça önemlidir.
Boyler testlerinde Avrupa standartlarına uygun olarak %10 sitrik asit çözeltisi kullanılmaktadır. 15 dakika boyunca sitrik asit çözeltisi emaye yüzeyine uygulanır. Böylece çözeltinin emaye üzerinde yapacağı deformasyona göre asit dayanımı belirlenmiş olur.
Boyler Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Boyler seçimi yapmadan önce binaların sıcak su ihtiyaçları ölçülmelidir. Hesaplamada elde edilen değerler boyler seçimini etkilemektedir. Makine Mühendisleri Odası tarafından belirlenen ortalama kullanım değerleri ile binaların su ihtiyaçları hesaplanmaktadır.
Avantajları Nelerdir ?
Boyler nedir ve avantajları nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Boyler kullanımı diğer ısıtma sistemlerine göre en ekonomik işleve sahiptir. Günlük hayatta sıcak su tüketimini hemen yapmak zorunda kalmayabilirsiniz.
Boyler, sıcak suyun kullanılmadığı durumlarda içindekini muhafaza etme özelliğine sahiptir. Böylece sıcak suyu daha uzun kullanım süresi boyunca tüketebilirsiniz. Boylerin üretiminde kullanılan izolasyon malzemeleri sayesinde yüksek verim sağlanarak dış etkilerden de korunmaktadır.
Boylerlerin iç tasarımları, sağlık ve hijyen için oldukça önemli bir konudur. Örneğin içerisinde yer alan serpantinler, soğuk bölgeler oluşturmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Özel tasarlanmış boylerlerin serpantinleri, soğuk bölgelerin oluşmasını önlemektedir.
Ayrıca bazı bakterilerin (lejyoner hastalığına sebep olan bakteriler gibi) üremesine izin vermeyen yapıları vardır. Boylerin iç yüzeyinin titanyum emaye kaplaması sayesinde de korozyon ve bakteri üremesi önlenmektedir.
Boyler nedir hakkında yazdığımız bu blogta hedeflediğimiz şey, boyler hakkındaki en temel bilgileri size aktarmaktır. Dileriz okuduğunuz blog sayesinde boyler tankı, boyler tesisatı, boyler kazan hakkında yeterli bilgiye erişebilmişsinizdir.
Ayrıca boyler çalışma prensiplerinin anlatıldığı bölümü okuyarak boyler tesisatını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tabii boyler kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurlara da öncelik verilmelidir. Kullanım kılavuzu dikkate alındığında sağlıklı bir boyler kullanım süreci sizi bekler. Aksi takdirde tehlikeli bir süreçle karşılaşmanız mümkündür.