Birçok endüstride kullanılmaktadır. Basınçlı hava tesisatı hastanelerde, sanayide, boyahanelerde ve otomotiv sektöründe ciddi öneme sahip bir tesisat türüdür. İhtiyaca göre kompresör seçilir ve galvaniz borularla montaj yapılır. Hava tabancalarından önce sistemde oluşan yoğuşmanın nem alma cihazı kullanılarak tahliye edilmesi gerekir. Basınçlı hava tesisatı, korozyonu önlemek için belirli sistemler kullanılarak kurulur. Uzmanlık gerektiren bir proje ve kurulum aşaması vardır.
Basınçlı Hava Tesisatı
Basınçlı hava tesisatı genellikle bir hava kompresörü, hava alıcısı, dağıtım boruları, nem ayırıcılar, yağ-su ayırıcılar ve regülatörler gibi çeşitli hava işleme bileşenlerini içerir. Uygulamaya bağlı olarak, soğutmalı basınçlı hava kurutucuları veya ısısız kurutucu basınçlı hava kurutucuları gibi diğer ekipman türleri de kullanılabilir.
Herhangi bir basınçlı hava sisteminin önemli bir parçası, havayı hava deposundan kullanım noktasına/noktalarına taşımak için kullanılan dağıtım borularıdır. Yeterli hava akışını sağlamak ve basınç düşüşünü önlemek için dağıtım boruları uygun şekilde boyutlandırılmalıdır.
Basınçlı hava tesisatı, imalat, otomotiv, yiyecek ve içecek, ilaç, tekstil ve daha fazlasını içeren çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Çoğu durumda, basınçlı hava, pnömatik alet ve ekipmanlara güç sağlamak için kullanılır. Bununla birlikte, hava silindirlerine güç sağlamak, valfleri çalıştırmak ve havalandırma sağlamak gibi başka amaçlar için de kullanılabilir.
Basınçlı Hava Avantajları
- İşletme maliyeti çok düşüktür
- Sanayi ve Hastanelerde yoğun kullanımı bulunmaktadır.
Basınçlı Hava Sistemi Nasıl Kurulur ?
Bir basınçlı hava tesisatı kullanılabilecek birçok farklı tipte kompresör vardır ve bunların her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
En yaygın kompresör tipi pistonlu kompresördür. Pistonlu kompresörler çeşitli boyutlarda mevcuttur ve tipik olarak orta ila yüksek basınçlı hava gerektiren uygulamalar için kullanılır.
Basınçlı hava tesisatı boruları düzgün çalışması için uygun şekilde tasarlanması ve kurulması gerekir. Basınçlı hava tesisatı tasarlanırken istenen debi, basınç ve güç gereksinimleri gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Sistem tasarlandıktan sonra, kalifiye personel tarafından kurulmalıdır.
Herhangi bir basınçlı hava tesisatı için uygun bakım şarttır. Sistemin tüm bileşenleri, üreticinin tavsiyelerine göre düzenli olarak incelenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Bu, sistemin en yüksek verimlilikte çalışmasını sağlamaya yardımcı olacak ve maliyetli onarımların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Basınçlı Hava Nasıl Kurulur ?
1. Aşama Mekanik Tesisatın Tasarlanması
Basınçlı hava tesisatı birçok farklı endüstride ve uygulamada kullanılmaktadır. Tipik olarak pnömatik aletlere ve ekipmanlara güç sağlamak için kullanılırlar, ancak valfleri çalıştırmak veya havalandırma sağlamak gibi başka amaçlar için de kullanılabilirler.
Basınçlı hava tesisatı düzgün çalışması için uygun şekilde tasarlanması ve kurulması gerekir. Basınçlı hava sistemi tasarlanırken istenen debi, basınç ve güç gereksinimleri gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.
Montajda galvaniz borular ve galvaniz bağlantı elemanları kullanılmalıdır. Genellikle basınçlı hava tesisatı ring sistemine göre yapılır. Halka sistemi, basıncın her bölgede eşit ve dengeli olmasını sağlar. Kurulum eğimli yapılır ve belirli alanlara nem alıcılar yerleştirilir. Çünkü basınçlı hava sürekli olarak yoğuşur ve bu yoğuşma suyu borularda kalmamalıdır. Bu nedenle tesisat eğimli yapılır ve bu suyun kaydırılarak nem alma cihazlarına gitmesi sağlanır. Bu sayede tesisatta korozyon oluşmasını engellemiş oluyoruz.
2. Aşama Kullanılacak Malzemelerin Seçilmesi
Elektrik hatlarına dağıtım yapılırken bağlantılar ana hattın üst kısmından alınır. Alttan alınırsa yoğuşma suyu da gelir. Yani bağlantı üstten alınarak u yapılır ve bundan sonra hat devam eder. Montaj yapılırken elektriksel topraklamaya özel önem verilir.
Basınçlı hava tesisatı birçok farklı endüstride ve uygulamada kullanılmaktadır. Genellikle pnömatik aletlere ve ekipmanlara güç sağlamak için kullanılırlar, ancak valfleri çalıştırmak veya havalandırma sağlamak gibi başka amaçlar için de kullanılabilirler. Basınçlı hava tesisatı düzgün çalışması için uygun şekilde tasarlanması ve kurulması gerekir. Basınçlı hava sistemi tasarlanırken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır.
3. Aşama Basınçlı Hava Kurulumu
Basınçlı hava tesisatı genellikle bir hava kompresörü, bir hava alıcısı, dağıtım boruları ve nem ayırıcılar, yağ-su ayırıcılar ve düzenleyiciler gibi çeşitli hava işleme bileşenlerini içerir. Uygulamaya bağlı olarak, hava kurutucular, filtreler ve yağlayıcılar gibi diğer ekipman türleri de kullanılabilir.
Basınçlı hava tesisatı kullanılan en yaygın kompresör tipi pistonlu kompresördür. Pistonlu kompresörler çeşitli boyutlarda mevcuttur ve tipik olarak orta ila yüksek basınçlı hava gerektiren uygulamalar için kullanılır.
Basınçlı hava sistemlerinin düzgün çalışması için uygun şekilde tasarlanması ve kurulması gerekir. Basınçlı hava tesisatı tasarlanırken istenen debi, basınç ve güç gereksinimleri gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Sistem tasarlandıktan sonra, kalifiye personel tarafından kurulmalıdır.
4. Aşama Basınçlı Hava Ekipmanları Takılır
Bugün piyasada çok çeşitli basınçlı hava tesisat ekipmanı bulunmaktadır. İhtiyaç duyacağınız ekipman türü, basınçlı havayı kullandığınız özel uygulamaya bağlı olacaktır.
Örneğin, basınçlı havayı pnömatik aletlere güç sağlamak için kullanıyorsanız, havalandırma için kullandığınızdan farklı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır.
Basınçlı hava tesisatı kullanılan bazı yaygın ekipman parçaları arasında hava kompresörleri, hava alıcıları, dağıtım boruları ve nem ayırıcılar, yağ-su ayırıcılar ve regülatörler gibi çeşitli hava işleme bileşenleri bulunur. Uygulamaya bağlı olarak, hava kurutucular, filtreler ve yağlayıcılar gibi diğer ekipman türleri de kullanılabilir.
Basınçlı hava tesisatı ekipmanı seçerken, dayanıklılık ve uzun süreli kullanım için tasarlanmış yüksek kaliteli ürünlerin seçilmesi önemlidir. Piyasada birçok farklı marka ve model basınçlı hava ekipmanı bulunmaktadır, bu nedenle özel ihtiyaçlarınız için en iyi ürünleri bulmak adına kapsamlı araştırma yapmanız önemlidir.
Basınçlı hava sistemlerinin düzgün çalışması için uygun şekilde tasarlanması ve kurulması gerekir. Basınçlı hava sistemi tasarlanırken istenen debi, basınç ve güç gereksinimleri gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Sistem tasarlandıktan sonra, kalifiye personel tarafından kurulmalıdır.
Basınçlı Hava Tesisat Ekipmanları
Basınçlı hava tesisatı birçok farklı endüstride ve uygulamada kullanılmaktadır. Genellikle pnömatik aletlere ve ekipmanlara güç sağlamak için kullanılırlar, ancak valfleri çalıştırmak veya havalandırma sağlamak gibi başka amaçlar için de kullanılabilirler. Basınçlı hava sistemlerinin düzgün çalışması için uygun şekilde tasarlanması ve kurulması gerekir.
Vidalı kompresörler 30 kW üzeri sistemlerde tercih edilmekte ve yoğun olarak kullanılmaktadır. Vidalı kompresörler, pistonlu kompresörlerin daha yüksek versiyonudur. Sağlanan avantajları ise şöyle sıralayabiliriz;
- Sadece yağ ve filtre bakımı yapılır.
- Hava tankı kullanmadan direkt olarak sisteme hava verir ve basıncı sürekli dengede tutar.
- Darbeli çalışmadığı için düz bir zemine serilmesi yeterlidir.
- Panelde bakım aralığını görebilirsiniz.
- Fazla ses yapmıyor.
- Titreşim yok.
- Uzun süre sorunsuz kullanabilirsiniz.
Bu kompresörün ana dezavantajının yüksek başlangıç maliyeti olduğuna dikkat edilmelidir. Hava kompresörü seçerken öncelikle sizin ve uygulamanız için hangi özelliklerin ve faktörlerin en önemli etken olduğunu belirlemelisiniz. Göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bazı faktörler şunlardır:
- Akış hızı (CFM)
- Basınç (PSI)
- Güç Gereksinimleri
- Taşınabilirlik
- Gürültü seviyesi
Basınçlı hava tesisatı, düzgün çalışması için kalifiye personel tarafından tasarlanmalı ve kurulmalıdır.
Basınçlı Hava Tesisatı Hesaplamaları
Basınçlı hava tesisatı projesi tasarlarken dikkate alınması gereken birçok önemli faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları, istenen akış hızı, basınç ve güç gereksinimlerini içerir.
Basınçlı hava tesisatı tasarlamanın en önemli yönlerinden biri, kompresör için doğru boyutu hesaplamaktır. Bu genellikle “temel kural” yöntemi olarak bilinen yöntem kullanılarak yapılır. Bu, istenen akış hızı, basınç ve güç gereksinimlerini hesaba katmayı ve ardından bu ihtiyaçları karşılayabilecek bir kompresör seçmeyi içerir.
Basınçlı hava tesisatı boru çapı hesabı yapılırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktör, kullanılacak boruların türüdür. Basınçlı hava sistemlerinde kullanılan iki ana boru türü vardır, galvanizli çelik ve bakır. Galvanizli çelik, daha dayanıklı olduğu ve daha yüksek basınçlara dayanabileceği için kullanılan en yaygın boru türüdür.
Bu genellikle, basınçlı hava tesisatı kurulumunda deneyime sahip lisanslı bir yüklenici tarafından yapılır. Yüklenicinin önce sistem için en iyi yeri belirlemesi ve ardından kompresörü, hava alıcılarını, dağıtım borularını ve çeşitli hava işleme bileşenlerini kurması gerekecektir.
Kompresör çıkış borusu olarak (kompresör çıkışında) termoplastik borular kullanılmamalıdır. Aşırı enerji kayıplarını önlemek için borudaki hava debisini 6 m/sn. altında tutacak bir boru çapı seçilmelidir.
Havanın akış hızı (borudan geçen) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir:
- V = 1273*Q / (P+1)*D2
- V = metre/saniye (m/s) cinsinden hava akış hızı.
- Q = saniyede litre (L/s) cinsinden serbest hava akış hızı (verimlilik).
- P = bar cinsinden hava basıncı (etkili).
- D = milimetre (mm) cinsinden boru iç çapı.
Yukarıdaki formüle ek olarak, serbest hava debisi bilinen bir ana boru şebekesinin hava debisi 6 m/s’nin altındadır.
Olması gereken minimum (minimum) boru çapı formülü
- D (mm) = (212*Q / (P+1))1/2
Basınçlı Hava Ring Hattı
Basınçlı hava halkası hattı sistemi, pnömatik aletlere güç sağlamak için bir hava kompresörü kullanan sistem türüdür. Bu tür bir sistem genellikle otomotiv endüstrisi gibi basınçlı havaya yüksek talebin olduğu endüstrilerde kullanılır.
Sıkıştırılmış hava halkası hattı sistemi tipik olarak bir hava kompresörü, bir hava alıcısı, dağıtım boruları ve çeşitli hava işleme bileşenlerinden oluşur. Hava kompresörü sistemin kalbidir ve havanın sıkıştırılmasından sorumludur.
Ana boru tesisatı, gerekirse zeminin altından tavan seviyesine kadar herhangi bir seviyede olabilir. Kolay servis ve kondens tahliyesi (drenaj) ve kolay erişilebilirlik için ana boru şebekesinin yüksek seviyede (yerden yukarıda) olması avantajlıdır. Ana boru şebekesinin kullanım alanını kapsaması ve doğrudan bağlantılı olması sağlanmalıdır. Basınç kayıplarını düşük tutmak için daire (ring, ring) hava şebekesi eğrilik yarıçapı büyük olan dirseklerden yapılmalı, (ani dönüşlü) dirsekler kullanılmamalıdır.
Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşabilirsiniz
Hava alıcısı, sıkıştırılmış havayı ihtiyaç duyulana kadar tutan bir depolama tankıdır. Dağıtım boruları, basınçlı havayı alıcıdan kullanım noktasına taşımak için kullanılır.
Hava arıtma bileşenleri, havadaki nemi ve kirleticileri gidermek için kullanılır.
Çok sayıda hava kullanım noktası bulunan büyük tesislerde, halka şeklindeki ana boru şebeke tasarımı, herhangi bir kullanım noktasına giden hava hızının düşük tutulabilmesini sağlar. Hava iki farklı yönden tek bir kullanım noktasına geldiği için kullanım noktasına giden havanın debisi düşüktür. Şebekenin uygun yerlerine yerleştirilen kesme vanaları (vanalar) sayesinde, gerektiğinde ana boru şebekesinin bir kısmının bakım için devre dışı bırakılması mümkündür.
Ana boru tesisatı, gerekirse zeminin altından tavan seviyesine kadar herhangi bir seviyede olabilir. Kolay servis ve kondens tahliyesi (drenaj) ve kolay erişilebilirlik için ana boru şebekesinin yüksek seviyede (yerden yukarıda) olması avantajlıdır. Ana boru şebekesinin kullanım alanını kapsaması ve doğrudan bağlantılı olması sağlanmalıdır. Basınç kayıplarını düşük tutmak için daire (ring, ring) hava şebekesi eğrilik yarıçapı büyük olan dirseklerden yapılmalı, (ani dönüşlü) dirsekler kullanılmamalıdır.
Ana boru şebekesi akış yönüne doğru yaklaşık %1 eğimle yapılmalı ve uygun aralıklarla geriye doğru (karşı tarafta) eğim verilerek başlangıç seviyesine getirilmelidir. En alt seviyelerde tahliye (tahliye, drenaj) cepleri (konteynerler) bulunmalı ve kondens (su veya su/yağ karışımı) bu noktalardan tahliye vanaları veya cihazları vasıtasıyla tahliye edilmelidir.