Mühendislerimizi arayın

Sık Sorulan Sorular
soru iconu

Sıkça Sorulan Sorular

En çok sorulan sorular ve cevaplerı

S

C

Kombi Çalışmıyor !!!

Kombi çalışmıyor ise öncelikle bazı kontrolleri yapmanız gerekiyor. Bunları söyle sıralayalım;

  • Kombinin şartli açık mı?
  • Doğalgaz vanaları açık mı?
  • Kombinin su basıncını kontrol edin ve 0,5 barın üzerinde mi?
  • Oda kumandası var ise kumanda açık konumda mı?

Bu soruların hepsine evet diyor iseniz teknik servis tarafında kontrol edilmesi gerekmektedir.

S

C

Kombiye nasıl su basılır ?

Kombilerin ön yüzünde veya altında basıncı gösteren yuvarlak bir saat olucaktır. Genel olarak o saat 1,5 bar göstermesi gerekiyor. Sonrasında kombinin altında küçük farklı renkte bir vana görüceksiniz, onu yavaş bir şekilde açalım ve bar saati yukarı doğru oynamaya başlayacak. 1,5 bara yaklaştığında vanayı kısmaya başlayın ve sıkı şekilde kapatın. Kapandığına kesinlikle emin olun!

S

C

Çift eşanjörlü kombimi yoksa tek eşanjörlü kombimi ?

Tek eşanjör olması çift eşanjöre göre daha avantajlıdır. Yoğuşma verimini maksimum seviyeye çekmenizi sağlar vede pompa daha az çalışır bu sayede de pompa ömrü daha uzun olur. Eşanjör sayısının artması kesinlikle  daha çok yoğuşma olur anlamına gelmiyor.

S

C

Oda termostatı ne işe yarar ? Gerekli mi ?

Kesinlikle gerekli! Oda kumandaları 0.5°C’ye kadar hassasiyetle çalışabilmektedir ve bu da hem konfor hemde fazladan harcanacak doğalgaz tüketimini engeller. Kendisini size en kısa sürede öder ve sonrasında uzun yıllar doğalgaz faturasından kar ettirir.

S

C

BALKONDAKİ KOMBİMİ DOLAP İÇİNE ALMAK ZORUNDA MIYIM?

Cam ile kapalı değil ise evet. Gaz firmalarının şartnamelerine göre açık balkondaki kombinin dolap içerisine alınması zorunludur. Nedeni ise kombinin donarak size büyük masraflar çıkarmasını engellemektir.

S

C

YOĞUŞMASIZ (KONVANSİYONEL) VE YOĞUŞMALI KOMBİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Yoğuşmasız kombilerde eşanjör içerisinde yanma gerçekleştikten sonra yanmış gaz bacadan direk olarak atılır. Bu gaz içerisinde olan ısıda bacadan atılmış olur. Yoğuşmalı kombilerde ise bu yanmış gazın içerisindeki sıcaklık emilerek tekrardan ısıtma suyuna eklenir ve bacadan attığınız enerjiyi tekrardan kullanarak tasarruf etmiş olursunuz.

S

C

KOMBİ SİGORTASI KAÇ AMPER OLMALIDIR?

Kombi kapasitelerine göre değişiklik göstermektedir fakat genellikle 24kw kombiler yaygın olduğu için 2 amperlik sigorta yeterli olucaktır. Daha büyük kapasitelerde kombiler için ise 5 veya 6 amperlik sigorta yeterli olur daha fazlasına servisler izin vermemektedir, takılması durumunda da cihazı devreye almazlar. Montajı yapan firma cihazınız için uygun olan şarteli takacaktır.

S

C

EN SON PETEĞİM ISINMIYOR SEBEBİ NE OLABİLİR?

Tüm radyatörler iyi şekilde ısınırken son radyatörünüz ısınmıyor ise büyük ihtimalle ya tesisat tıkanmıştır yada sirkülasyon pompası suyu orada kadar basamıyordur. Bu sorunu tesisatçı çözebilir, firma ile iletişime geçiniz. Tesisat temizliği yapıldıktan sonra hala sorun çözülmedi ise pompa yeterli gelmiyordur onun için reglaj ayarı yapılmalıdır. Daha doğrusu ise son radyatör ve havlupanlar hariç bütün radyatörlere termostatik vana takılarak sorun çözülebilir. Eğer bu da çözüm olmaz ise ya kombiyi değiştirip pompası güçlü bir kombi almalı yada kombinin altına bir denge kabı ve ilave sirkülasyon pompası konulmalıdır.

S

C

YOĞUŞMALI KOMBİLER HANGİ EVLER İÇİN UYGUNDUR ?

Yoğuşmalı kombiler bütün evler için uygundur. Eskiden küçük evler için yoğuşma yapmaz deniliyordu çünkü kombilerin içerisinde sabit devirli pompa vardı ama artık kombilerde frekans kontrollü pompalar var ve sirkülasyon hızını ayarlayarak küçük evlerde de kombinin yoğuşma yapmasını sağlıyor.

S

C

DOĞALGAZDA KOMBİ Mİ MERKEZİ SİSTEMLER Mİ DAHA KARLI ?

Bir evde ortalama 100 m2 başına 10kW’lık bir ısı ihtiyacı olmaktadır. Bu hesaba göre 10 dairelik bir binada toplamda 100kW’lık bir ısıtma ihtiyacı doğuyor ve bir adet duvar tipi kazan ile ısıtılabilir. Aynı binayı kombili düşünelim. Standart bir kombi 24kW ve 10 dairede 240kW’lık bir kullanım gerçekleşiyor. Bu kazan kullanımının 2,4 katı ediyor ve aynı şekilde doğalgaz tüketimini de 2,4 kat arttırıyor. Bu yüzden merkezi sistem her zaman çok daha avantajlı olmaktadır.

S

C

KALORİFER TESİSATININ SU BASINCI DÜŞTÜĞÜNDE NE YAPILMALIDIR ?

Yoğuşmalı kombiler bütün evler için uygundur. Eskiden küçük evler için yoğuşma yapmaz deniliyordu çünkü kombilerin içerisinde sabit devirli pompa vardı ama artık kombilerde frekans kontrollü pompalar var ve sirkülasyon hızını ayarlayarak küçük evlerde de kombinin yoğuşma yapmasını sağlıyor.

S

C

DOĞALGAZDA KOMBİ Mİ MERKEZİ SİSTEMLER Mİ DAHA KARLI ?

Bir evde ortalama 100 m2 başına 10kW’lık bir ısı ihtiyacı olmaktadır. Bu hesaba göre 10 dairelik bir binada toplamda 100kW’lık bir ısıtma ihtiyacı doğuyor ve bir adet duvar tipi kazan ile ısıtılabilir. Aynı binayı kombili düşünelim. Standart bir kombi 24kW ve 10 dairede 240kW’lık bir kullanım gerçekleşiyor. Bu kazan kullanımının 2,4 katı ediyor ve aynı şekilde doğalgaz tüketimini de 2,4 kat arttırıyor. Bu yüzden merkezi sistem her zaman çok daha avantajlı olmaktadır. 

S

C

KALORİFER TESİSATININ SU BASINCI DÜŞTÜĞÜNDE NE YAPILMALIDIR ?

Evlerde tavsiye edilen tesisat basıncı 1 ile 2 bar arasında olmaktadır. 1 bar’ın altına düştüğünde cihaz kendisini korumaya alıp kapatır. Bu durumda kombinin altında farklı renkte ve küçük bir su basma vanası bulunur. O vanayı yavaşça açarak 1,6 bar’a kadar su basabilirsiniz. Sonrasında tekrardan su eksiltir ise hemen bir tesisatçı ile görüşmelisiniz. Tesisatta su kaçağı olma ihtimali çok yüksektir.

S

C

KOMBİLERİ BİRBİRİNDEN AYIRAN ÖZELLİKLER NELERDİR ?

Kombilerin arka planında sizin görmediğiniz ve çalışmakta olan bir çok teknoloji bulunmaktadır. Bu da fiyatı, kullanım ömrünü ve harcadığı doğalgaz miktarını etkiler.
Bu özelliklere şöyle örnekler verebiliriz; eşanjör yapısı, baca fanı ve doğalgaz modülasyonu, donma koruması, pompası, dış havaya duyarlı olması, bulunduğunuz şehrin havasına göre çalışması, cep telefonu ile kontrol edilebilmesi, sessiz çalışması, büyüklükleri ve teknolojisi

S

C

KOMBİ VEYA KAZANLI EVLERDE DOĞALGAZ TASARRUFU İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ ?

Doğalgaz tasarrufu etmek için en önemli kriter ısının bina dışına çıkışını zorlaştırarak içeride kalmasını sağlamaktır. Buda iyi bir izolasyon anlamına geliyor. Tasarruf etmek için iyi bir kazan veya kombiden önce izolasyon yaptırılması gerekmektedir. Bu işlemden sonra dikkat edilecek konu yoğuşmalı ve verimliliği yüksek bir kombi veya kazan almak olacaktır. Kazan kullanıyor iseniz sadece kazanın değil alt ekipmanlarında verimliliği göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Çünkü iyi bir kazanın ürettiği ısıyı en iyi şekilde daire içlerine ileten cihazlar alt ekipmanlardır. Bu kısımda tamamlandıktan sonra ev içerisinde kombi ise oda termostatı, kazan ise termostatik vana kullanılmalıdır.

S

C

KALORİFER TESİSATINDAKİ SU HER YIL DEĞİŞTİRİLMELİ MİDİR ?

Kalorifer suyundaki tesisatın çamurlanmadığı durumda kesinlikle gerek yoktur hatta yapılmamalıdır. 2 veya 3 yılda bir kere yeterli olacaktır. Çünkü su tesisat içerisinde döndükçe oksiyenini kaybetmiş ve rejime girmiş bir sıvı haline gelecektir. Sürekli yenilendiğinde içerisinde oksiyen olan su tesisatta korozyona sebep olacaktır.

Radyatör suyu temizliği ile kombi temizliği karıştırılmamalıdır. Kombi temizliğini her yıl yaptırabilirsiniz fakat burada  radyatör içerisinde dolaşan su hakkında konuşuyoruz.

S

C

DON KORUMASI NEDİR? NASIL DEVREYE GİRER?

Don koruması cihazınızın soğuk havalarda patlamasını engelleyen bir sistemdir. Bu patlamadan kasıt boruların içerisindeki suyun genleşerek boruları ve diğer parçaları çatlatmasıdır. Konu hakkında daha anlaşılır bir anlatım için buderus kombi sayfamıza göz atabilirsiniz.

S

C

TASARRUF AMAÇLI BAZI RADYATÖRLERİ KAPATMAK DOĞRU MUDUR?

Kombi içerisindeki pompanın sıkışarak arızalanmaması için en az 3 adet radyatör açık olduğu sürece diğer radyatörleri kapatabilirsiniz.

S

C

ALACAĞIMIZ KOMBİDE HANGİ ÖZELLİKLERİN MUTLAKA OLMASI GEREKİR?

Yoğuşma verimi yüksek ve evinizin ölçülerine uyumlu bir kombi olmalıdır. Aynı zamanda modülasyon oranının yüksek olmasına dikkat edilmeli ve de sessiz çalışan bir cihaz olursa sizin içinde rahatsızlık vermez.

S

C

KOMBİLERİ BİRBİRİNDEN AYIRAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

İç ekipmanlarının markaları ve kalitesi önemli bir etkendir. Aynı zamanda cihaz verimleri ve teknolojisi satın alırken dikkat edilmesi gereken bir maddedir. Bunun dışında ise uzun baca metrajlarına ihtiyaç var ise baca fanının gücü önemli olmaktadır. Uzun baca metrajlarında atık gazı atamayacak ise gaz dağıtım şirketleri kombinin kullanılmasına izin vermemektedir.

S

C

UZUN SÜRE KOMBİ KULLANMAYACAĞIM? KAPATMAM GEREKİR Mİ?

Kış ayları içerisinde kombi hiç kullanılmayacak ise kombi tahliye vanasından kombi içerisindeki bütün suyu boşaltmalısınız. Kombi çalışmayacağı için donma korumasıda devrede olmayacaktır ve donması durumunda size ciddi maliyetler çıkarabilir. Yaz aylarında kullanmayacak iseniz bir şey yapmanıza gerek yok direk cihazı kapatabilirsiniz.

S

C

KOMBİME NEDEN BAKIM YAPTIRMALIYIM, HANGİ ARALIKLA BAKIM YAPILMALIDIR?

Kombinizin daha uzun ömürlü ve aynı verimde çalışmasını istiyor iseniz her sezon başlangıcından önce bakım yaptırmakta fayda vardır. Bunu araba bakımı gibi düşünebilirsiniz. Kombide bir makina ve yoğun kullanım öncesi bakım ve kontrollerini yaptırmak size hem yakıttan hemde konfordan fayda sağlar.